Life

Ce a descoperit un bărbat pe un câmp din Buzău: “Se zice că au jucat ielele”

Descoperirea plină de mister făcută de un bărbat, pe un câmp din județul Buzău. Potrivit legendelor, se spune că aici au jucat ielele.
09.04.2024 | 00:20
Ce a descoperit un barbat pe un camp din Buzau Se zice ca au jucat ielele
Descoperirea bărbatului a devenit virală. Sursa foto: facebook Ciprian Ionuț Chiriac
ADVERTISEMENT

Un bărbat a făcut o descoperire uimitoare pe un câmp din Buzău. A dat peste un cerc despre care nu știe cum a apărut. L-a fotografiat și l-a postat pe pagina sa de facebook. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare.

Cercul misterios găsit de un bărbat, pe un câmp din Buzău

Un ghid montan, pe nume Ciprian Ionuț Chiriac, a dat peste un cerc misterios pe un câmp din comuna Colți, județul Buzău. Tradiția populară spune că în acesta au jucat ielele, adică niște făpturi cu părul lung, îmbrăcate în alb și care pot atrage bărbații în capcană prin frumusețea, cântecele și dansul lor în cerc.

ADVERTISEMENT

Dincolo de legende, oamenii de știință au explicat de-a lungul timpului că astfel de cercuri, precum cel din imagine, sunt asociate cu ciuperci, adică cu specii care cresc sub pământ și creează rețele extinse de miceliu.

Explicația științifică despre cercurile din câmp

Aceste ciuperci care formează cercul enigmatic consumă materia organică din sol. Una dintre astfel de ciuperci se numește Armillaria Mellea. Mai este cunoscută și ca ”ciuperca vrăjitoarelor” și se găsește în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Armillaria Mellea formează o rețea de miceliu subteran care are o persistență de ani. Supraviețuiește de obicei sub formă de parazit sau saprofit și se hrănește cu lemn putred. De asemenea, poate trăi la un loc cu rădăcinile copacilor.

”’Cercul’ , unde în tradiția populară se zice că au ‘jucat ielele ‘ . In această zonă, o specie de ciupercă a fixat azotul in sol si prin urmare au rezultat aceste cercuri cu o vegetație de verde intens”, a notat ghidul montan pe contul personal de facebook.

ADVERTISEMENT

Sunt momente când ciuperca, dacă se dezvoltă într-un mod mai rapid, determină apariția cercurilor în iarbă, de un verde mai intens, fiindcă iarba de deasupra miceliului crește mai dens decât cea care ”ia naștere” într-un mod normal.

În anul 2023, tot în sezon de primăvară, astfel de cercuri verzi au apărut pe câmp și în satul Alun din Hunedoara. Unii săteni s-au gândit că pe teren au apărut obiecte din spațiu și care ar aparține extratereștrilor.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, unii localnici sunt familiarizați cu cercurile și știu despre contribuția ciupercilor în formarea lor. ”Acolo se fac ciuperci de câmp. Este un sol mai bogat în minerale, din cauza miceliului de la ciuperci. Vă spun în cunoștință de cauză pentru că stau în zonă și pe acolo mergem vara după ciuperci”, a declarat o femeie din satul Alun pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: