Sport

Ce a făcut Brittney Griner în primele ore după ce a scăpat de închisoarea din Rusia. Cum a surprins personalul avionului care a dus-o în SUA

Baschetbalista Brittney Griner, care a făcut 10 luni de închisoare în Rusia și care a fost eliberată într-un schimb de prizonieri, a vorbit aproape tot drumul spre casă.
12.12.2022 | 09:36
Ce a facut Brittney Griner in primele ore dupa ce a scapat de inchisoarea din Rusia Cum a surprins personalul avionului care a duso in SUA
Baschetbalista Brittney Griner, care a făcut 10 luni de închisoare în Rusia și care a fost eliberată într-un schimb de prizonieri, a vorbit aproape tot drumul spre casă. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Starul baschetului feminin american fusese condamnată în Rusia la 9 ani de închisoare pentru deţinere şi trafic de droguri.

Scăpată de închisoarea din Rusia, Brittney Griner a vorbit tot drumul spre casă

Brittney Griner a fost eliberată din închisoare în urma unui schimb de prizonieri între SUA și Rusia, a fost preluată de oficialitățile americane de la Abu Dhabi, iar pe drumul de întoarcere a vorbit aproape tot timpul cu personalul avionului.

ADVERTISEMENT

”Am fost în închisoare 10 luni, ascultând lumea vorbind ruseşte. Vreau să vorbesc”, au fost primele cuvinte ale baschetbalistei americane când a urcat în aeronavă. Apoi, ea l-a întrebat pe Roger Carstens, emisarul prezidenţial pentru problemele ostaticilor, cine sunt oamenii care o duc acasă.

”Şi a trecut de mine şi a mers la fiecare membru al echipajului, i-a privit în ochi, le-a strâns mâna şi i-a întrebat cum îi cheamă şi alte lucruri despre ei. A fost extraordinar”, a povestit Carstens, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Griner a petrecut aproximativ 12 ore din totalul de 18 ale zborului discutând cu ceilalţi oameni din avion. Ea a vorbit despre perioada petrecută în colonia penitenciară şi despre lunile în captivitate.

Griner ar fi într-o stare fizică bună

Roger Carstens a precizat că Brittney Griner, care este supusă unei evaluări complete medicală şi psihică, a părut să fie ”plină de energie şi arăta fantastic”. ”Mi-a lăsat impresia că este o persoană inteligentă, pasională, plină de compasiune, modestă, interesantă, un om patriot.

ADVERTISEMENT

Dar mai presus de orice, autentică. Urăsc faptul că a trebuit să o întâlnesc astfel, dar m-am simţit binecuvântat pentru că am avut şansa să o cunosc”, a menţionat emisarul american.

Avionul care a transportat-o pe Brittney Griner a ajuns vineri dimineaţa pe aeroportul din San Antonio, în Texas, la o zi după ce baschetbalista a fost eliberată din Rusia, unde făcea închisoare, în schimbul traficanului rus de arme Viktor Bout, care era reținut în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Schimbul de prizonieri a avut loc la Abu Dhabi, de unde Brittney Griner şi Viktor Bout au plecat, fiecare, spre casă. Viktor Bout ajunsese deja de joi seară la Moscova, unde eliberarea sa a fost salutată ca o mare victorie diplomatică.

ADVERTISEMENT