Life

Ce a făcut, de fapt, Arsenie Boca la Muntele Athos. Minunea care a avut loc acolo

Cum a decurs șederea lui Arsenie Boca la Muntele Athos. Fenomenul ieșit din comun înfăptuit la adresa tânărului diacon Zian.
02.03.2023 | 11:20
Ce a facut de fapt Arsenie Boca la Muntele Athos Minunea care a avut loc acolo
Cum a decurs șederea lui Arsenie Boca la Muntele Athos. Fenomenul ieșit din comun înfăptuit pentru tânărul diacon Zian. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce a făcut, de fapt, fostul stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop în „grădina maicii Domnului”. Minunea care a avut loc acolo și cum i s-a schimbat viața figurii bisericești.

Cum a decurs șederea lui Arsenie Boca la Muntele Athos. Fenomenul ieșit din comun înfăptuit pentru tânărul diacon Zian

Arsenie Boca a înfăptuit de-a lungul vieții sale numeroase minuni, inclusiv după ce a ajuns pe Muntele Athos, trimis fiind de mitropolitul Nicolae Bălan. A fost în Grecia în primăvara anului 1939, la vârsta de 29 de ani.

ADVERTISEMENT

Acolo a stat o perioadă de trei luni, lucrând la treptele ce coboară spre Peștera Sfântului Athanasie Athonitul din apropierea schitului românesc Prodromu. Totodată, teologul s-a ocupat și de copierea manuscriselor Filocaliei care urmau să fie publicate ulterior în România.

Tânărul diacon Zian trebuia să devină un călugăr adevărat. Conform unei legende, sfântul a fost protagonistul unor fenomene ieșite din comun, unul dintre ele fiind într-o seară de aprilie când i-a ieșit în cale un personaj misterios.

ADVERTISEMENT

Se pare că acesta i-a citit gândurile și i-a luminat calea. În aceeași notă, la momentul respectiv diaconul a avut un dialog cu alți doi călugări. Arsenie Boca a realizat atunci că nu a mai vorbit cu mama sa de mai bine de un an.

Minunea de la Muntele Athos. Cum i-a schimbat viața lui Arsenie Boca

„Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: «Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare că, dacă nu, va muri şi o ai pe suflet.

ADVERTISEMENT

Ştiu că eşti fecior şi că nu te-ai atins de femei, dar eşti mândru că eşti pictor şi că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din Bucureşti, va trebui să posteşti, să te rogi şi să tai 100 de beţe din castan ca şi canon de ispăşire».

Am simţit deodată că se uşurează povara şi bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de către cineva sau de o maşinărie cerească. Dometie sesiza şi el ce se întâmplă şi exclamă: Născătoare de Dumnezeu! A venit Sfântul.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr lângă noi era o făptură parcă om, parcă fiară, cu barba până la pământ şi un păr ca o coamă de leu. Împingea cu noi la bolovan. El era cel care făcea ca bolovanul să meargă parcă tras de cineva de sus”, relata sfântul în manuscrisele sale, scrie adevarul.ro.

Arsenie Boca avea să trăiască pe Muntele Athos prima minune, după întâlnirea cu sfântul. Și-a spus în gând rugăciunea Tatăl Nostru, și-a însemnat patul în care dormea și a reușit să se cufunde într-un somn adânc.

ADVERTISEMENT
Tags: