News

Ce a găsit îngropat un român într-o pădure din Zalău. Nu i-a venit să creadă și a anunțat imediat autoritățile

O sabie antică, similară celei descoperite în Germania, găsită de un bărbat într-o pădure din Zalău. Localnicul va fi recompensat.
20.06.2023 | 07:11
Ce a gasit ingropat un roman intro padure din Zalau Nu ia venit sa creada si a anuntat imediat autoritatile
Sabie antică, descoperită într-o pădure din Zalău. Foto: antena3.
ADVERTISEMENT

Un localnic din Stana, județul Sălaj, a făcut o descoperire remarcabilă în pădurea de lângă municipiul Zalău. Vineri, în timp ce folosea un detector de metale, bărbatul a găsit o sabie extraordinară, similară celei descoperite recent în sudul Germaniei, în timpul săpăturilor de la Nördlingen, între Nürnberg și Stuttgart, datată la peste 3.000 de ani vechime.

Descoperire uluitoare în pădurea de lângă Zalău

Sabia va fi trimisă pentru expertiză către Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Bărbatul a solicitat o recompensă conform legii, pentru a putea investi într-un echipament de căutare mai performant.

ADVERTISEMENT

Sabia, realizată din bronz și datând de peste 3.000 de ani, este într-o stare de conservare extraordinară, aproape că strălucește, conform autorităților. Descoperirea sabiei în sudul Germaniei a fost considerată unică, iar biroul de stat bavarez pentru conservarea monumentelor istorice (BLfD) a menționat că aceasta a fost găsită într-un mormânt în care erau îngropate trei persoane – un bărbat, o femeie și un băiat. Mormântul conținea și alte obiecte de bronz.

Profesorul Mathias Pfeil, șeful BLfD, a declarat că sabia și mormântul necesită o examinare mai atentă pentru a putea fi clasificate în mod precis, însă deja se poate spune că descoperirea este una deosebită și extrem de rară. Găsirea unor săbii din această perioadă este neobișnuită, iar obiectele similare au fost descoperite fie în morminte deschise în secolul al XIX-lea, fie ca descoperiri individuale.

ADVERTISEMENT

„Sabia şi mormântul mai trebuie să fie examinate, astfel încât arheologii noştri să poată clasifica această excavaţie mai precis. Starea de conservare este excepţională! O astfel de descoperire este foarte rară.

Centrul de greutate din partea din faţă a lamei indică faptul că a fost echilibrată în principal pentru a tăia”, a precizat profesorul Mathias Pfeil, şeful Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, descoperirea sabiei vechi de 3.000 de ani în pădurea de lângă Zalău aduce noi elemente în domeniul arheologiei și poate arunca lumină asupra istoriei acestei regiuni.

Sabia voievodală similară celei lui Ștefan cel Mare, descoperită de un silvicultor

O descoperire de o importanță excepțională a fost făcută într-o pădure situată între localitățile Râșca și Mălini. Un silvicultor pe nume Mihai Băeșu a găsit în mod accidental o sabie voievodală care prezintă asemănări remarcabile cu cea deținută de faimosul domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare. Această descoperire arheologică poate fi considerată una dintre cele mai importante din ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Sabia, descoperită ieșită din pământ cu aproximativ 30 de centimetri, prezintă o vechime estimată de 400 de ani și are dimensiunile de 108 centimetri în lungime, 4,5 centimetri în lățime, 5 centimetri în diametru la rozetă și 14 centimetri în diametru la piesa de gardă. Elementele decorative, precum însemnele florale și rozetele, asemănătoare lungimii mânerului în raport cu piesa de gardă pe una dintre fețe și canelurile de-a lungul lamei pe ambele fețe, au condus cercetătorii să speculeze că aceasta ar putea fi chiar sabia lui Ștefan cel Mare.

Descoperirea a fost făcută în urma eroziunii apelor, care a expus această relicvă istorică valoroasă. Silvicultorul Mihai Băeșu a raportat imediat găsirea autorităților locale și specialiștilor în domeniul arheologiei, iar echipa de cercetători se pregătește să efectueze o examinare amănunțită și analize suplimentare pentru a confirma autenticitatea și originea sabiei.

„Este foarte posibil ca după descoperirea celor peste 500 de tetradrahme de la Cacica în 2014 aceasta să fie poate descoperirea deceniului 2 al secolului 21, poate una din săbiile lui Ştefan cel Mare, dacă cercetările arheologice ulterioare vor aduce elementele ştiinţifice necesare. Până atunci, uluitoarea asemănare nu ne duce decât la gândul foarte frumos că această sabie ar fi fost cândva în mâna marelui domnitor”, a explicat Viorel Blănaru, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava.

 

 

ADVERTISEMENT