News

Ce a pățit cel mai cunoscut lider al mafiei siciliene. Messina Denaro a intrat în comă

Cel mai cunoscut lider al mafiei siciliene, Messina Denaro, a intrat în comă și a cerut înainte de asta să nu fie resucitat pentru că nu-și mai dorește să trăiască.
23.09.2023 | 16:33
Ce a patit cel mai cunoscut lider al mafiei siciliene Messina Denaro a intrat in coma
Ce a pățit cel mai cunoscut lider al mafiei siciliene. Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Matteo Messina Denaro a fost capturat în ianuarie, însă nu se va bucura prea mult timp de captivitate, cu toate că are doar 61 de ani. Bărbatul a ajuns în comă și nu mai poate fi hrănit, pentru că are cancer la colon. De altfel, decizia de a se trata a dus la arestarea sa, după ce a vizitat o clinică din Palermo.

Ce a pățit cel mai cunoscut lider al mafiei siciliene

Bărbatul suferă de cancer la colon de mai mulți ani, iar după arestarea sa a fost condamnat de șase ori la închisoare pe viață și a fost încarcerat la o închisoare de înaltă securitate din L’Aquila. Starea de sănătate a mafiotului s-a deteriorat în ultima perioadă astfel că a ajuns într-o ”comă ireversibilă”.

ADVERTISEMENT

Medicii au încetat deja să îl mai hrănească mai ales că acesta a cerut să nu fie resucitat, astfel că cel mai probabil e o chestiune de zile până când Denaro Messina va fi oficial mort. Messina Denaro era supranumit Diabolik și a fost liderul Cosa Nostra în Trapani, vestul Siciliei, și deținea puterea totală până la Palermo.

Diabolik era considerat un asasin nemilos, cel mai vechi reprezentant al gărzii vechi a Cosa Nostra. În 1992 a făcut parte dintr-un grup trimis la Roma de Salvatore Riina, cel mai mare cap al mafiei, pentru a-l asasina pe judecătorul antimafia Giovanni Falcone. În cele din urmă au fost rechemați pentru că Falcone a fost ucis într-un atentat cu bombă la 23 mai, aproape de Palermo.

ADVERTISEMENT

Matteo Messina Denaro a dispărut în 1993 și a devenit cea mai căutată persoană din Italia. S-a descoperit în cele din urmă că acesta locuia aproape de orașul natal Castelvetrano, în vestul Siciliei. Procurorii au cercetat zona rurală mai mulți ani și au reușit în cele din urmă să-i asculte familia și prietenii, lucru care a dus la prinderea mafiotului.

În urmă cu o lună, Messina Denaro era mutat din închisoare la un spital, pentru că avocații au transmis că starea de sănătate a bărbatului s-a deteriorat ireversibil. Messina Denaro suferea oricum de cancer după mai bine de 30 de ani de fugă de Poliție, astfel că și-a asumat soarta și a fost convins că nu va petrece prea multă vreme după gratii.

ADVERTISEMENT

Așadar, capul mafiei era la Spitalul San Salvatore din centrul Italiei, sub securitate sporită, în apropiere de închisoarea unde se afla. Messina Denaro era deja prea bolnav pentru a mai face față regimului strict de închisoare impus membrilor Mafiei, potrivit avocatului Alessandro Cerella.

Messina ”Diabolik” Denaro era supranumit ”ultimul Naș” și a refuzat să colaboreze cu carabinierii din clipa în care a fost capturat. Potrivit unui clasament al revistei Forbes din 2010, Diabolik a fost unul dintre cei mai căutați și mai puternici zece infractori din lume.

ADVERTISEMENT

În momentul în carea murit celebrul cap al Mafiei Bernardo Provenzano în 2016 și a lui Salvatore Riina în 2017, Messina Denaro a fost văzut drept șeful tuturor șefilor din cadrul mafiei, așadar de aici și porecla de ”ultimul Naș”. După 30 de ani de fugă, timp în care a reușit să se ascundă de polițiști, bărbatul a fost arestat în 16 ianuarie 2023 lângă o clinică privată din capitala Siciliei.

ADVERTISEMENT
Tags: