Life

Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat la un restaurant din Cluj. A crezut că e o glumă când a văzut nota de plată

Ce i s-a întâmplat unui client care a luat masa într-un local clujean. I s-a părut că este luat peste picior de chelner.
08.12.2023 | 07:45
Ce a patit un barbat dupa ce a mancat la un restaurant din Cluj A crezut ca e o gluma cand a vazut nota de plata
Ce i s-a întâmplat unui client care a luat masa într-un local clujean. I s-a părut că este luat peste picior de chelner. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce a pățit un bărbat după ce a mers la un restaurant din Cluj. A crezut că e o glumă când a văzut nota de plată. Ce spune legea din România despre pățania cetățeanului care a postat întreaga poveste pe rețelele de socializare.

Ce i s-a întâmplat unui client care a luat masa într-un local clujean. I s-a părut că este luat peste picior de chelner

Ce i s-a întâmplat unui client care a luat masa într-un local clujean. I s-a părut că este luat peste picior de chelner, în ciuda faptului că de la începutul anului 2023 există o reglementare foarte clară în acest scop în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a mărturisit că a luat masa în oraș, însă la final a avut parte de o mare surpriză. Când a primit nota de plată avea deja trecut bacșișul, care este 10% din întreaga consumație. Clientului nu i s-a părut normal și a cerut păreri în online.

Concret, acesta a avut de achitat suma de 189,20 de lei, ceea ce înseamnă că bacșișul pentru chelner s-a ridicat la valoarea de 21,20 de lei. Pe de altă parte, unii internauți s-au mirat că a plătit o sumă destul de mică drept tips.

ADVERTISEMENT

„Tips-ul adăugat fără să ne spună… pentru că nu i-am specificat când am cerut nota cât tips vrem să lăsăm”, a scris clujeanul în urmă cu puțin timp pe rețeaua de socializare Reddit, conform stiridecluj.ro.

„Foarte scump să mergi să mănânci săptămânal la restaurante că te falimentezi, trebuie să ai salariu mare”, a fost replica unui internaut. Altcineva l-a îndemnat pe client să depună sesizare la ANPC ȘI ANAF.

ADVERTISEMENT

„Ai cerut vreo explicație? Până să pui poza bonului pe net, ai cerut vreo explicație? Primul lucru era să refuzi plata. Ca altfel putem presupune ori ca acel chelner a fost neglijent, ori efectiv a încercat să-l tragă pe sfoară pe client”, este un alt comentariu din online.

Ce spune legea despre bacșișul pe nota de plată

În urmă cu aproximativ un an a fost promulgată legea de președintele Klaus Iohannis, care are în prim-plan bacșișul trecut direct pe nota de plată. Această lege a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Mai exact, reglementarea spune că tipisul trebuie să fie evidențiat pe bonul fiscal, separat de plata pe care clienții o datorează pentru consumația pe care o fac într-un restaurant. Patronii trebuie să asigure fiscalizarea bacșișului.

În plus, legea spune că sumele care vin din bacșiș vor fi distribuite integral angajaţilor, iar banii vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă. Asta înseamnă că nu vor fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nu vor fi supuse TVA.

Localul din Cluj nu este singurul care în momentul de față adaugă pe nota de plată tipsul pentru chelneri și alte restaurante din Capitală procedează la fel. Pe bon poate fi trecut un bacșiș în valoare de 10%, 15% sau chiar 20%, totul depinde de client.

 

ADVERTISEMENT