Life

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024. Data de la care nu se mai mănâncă de dulce

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024 este o sărbătoare foarte importantă, marcând, de fapt, intrarea în cel mai lung și aspru post al anului.
18.02.2024 | 13:46
Cand pica Lasata Secului pentru Postul Pastelui 2024 Data de la care nu se mai mananca de dulce
Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024 / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Lăsata Secului este ultima zi în care, în teorie, se mai poate mânca ”de dulce” înaintea Postului Paștelui 2024. Credincioșii știu că postul de 40 de zile de dinainte de Paște este cel mai aspru al anului.

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024

Paștele 2024 este, la ortodocși, fixat pentru data de 5 mai. Lăsata Secului este sărbătoarea care anunță, practic, intrarea în Postul Paștelui, iar cu această ocazie credincioșii se pregătesc pentru cele 40 de zile în care nu se mănâncă ”de dulce”.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Lăsata Secului este pe data de 17 martie. Pe 18 martie începe Postul Paștelui și durează 40 de zile. Conform tradiției, postul Paștelui este cel mai lung al anului și durează 40 de zile. Conform tradiției ortodoxe, sărbătoarea are mai multe semnificații.

În primul rând, explică fețele bisericești, Lăsarea Secului are o menire spirituală. Postul trebuie să curețe omul nu doar prin prisma mâncării, ci și a comportamentului. Să devină mai bun, să se căiască pentru păcatele pe care le-a făcut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Postul Paștelui este strict. Nu se mănâncă grăsimi, carne sau untdelemn. Sunt permise însă, în rest, toate legumele. De altfel, în gastronomia românească sunt o mulțime de feluri de mâncare bazate pe legume. De asemenea, nu se fac în această perioadă, nunți sau petreceri.

Ce obiceiuri sunt de Lăsata Secului

Cu ocazia sărbătorii de Lăsata Secului de dinainte de Postul Paștelui, tradiția ortodoxă românească spune că finii trebuie să își viziteze nașii. Dar nu cu mâna goală, ci cu anumite mâncăruri care să pregătească Postul. Ploconul, cum se mai spune în România.

ADVERTISEMENT

Astfel, ploconul trebuie să aibă o găină friptă, un colac sau o turtă. De asemenea, o sticlă de vin roșu este pusă în plocon. Conform tradiției, finii își cer iertare nașilor pentru greșelile pe care le-au făcut cu voie sau fără de voie.

În Bărăgan, se spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare. A doua zi, ele trebuie aruncate afară din casă, spre răsărit. Tot de Lăsata Secului, este obiceiul ca cei mici să încerce să prindă o bucată de halviță doar cu gura.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei de Lăsata Secului, informează crestin-ortodox.ro, care se păstrează și acum este Legarea grânelor. Această tradiție are rolul ca păsările sau alțI dăunători să nu distrugă recoltele. De asemenea, de Lăsarea Secului se obișnuiește să se mănânce struguri sau stafide.

ADVERTISEMENT