Ce amendă pot să primească românii care taie tăiat porcul în curte și vând apoi carnea? Tăiatul porcului a devenit un obicei. De asemenea, sunt și crescători care obișnuiesc să facă acest lucru acasă.
Ce spune însă legea și ce amendă pot să primească românii care taie tăiat porcul în curte și vând apoi carnea? Este bine să știm clar regulile, astfel încât să nu avem probleme.
Perioada sărbătorilor de iarnă se apropie, iar porcul este alimentul vedetă. Crescătorii dau lovitura în următoarele săptămâni, având în vedere că prețurile pot crește semnificativ, odată cu cererea.
Important de știut este însă cum trebuie tăiat porcul, dar și ce reguli trebuie respectate. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a tras un semnal de alarmă în acest context.
Potrivit sursei citate, este legal să tai porcul în gospodărie. Totuși, ca să faci acest lucru, ai de respectat anumite lucruri. În primul rând trebuie să soliciți vizita medicului veterinar în localitate.
Acesta trebuie să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare. De asemenea, poate fi vorba despre anumite analize. Un alt aspect important este amețirea animalului înainte de sacrificare, astfel încât acesta să fie scutit de suferință.
“Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare (marca aplicată pe urechea animalelor pentru recunoaștere – n. red.) ale animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, subliniază autoritatea.
Pe de altă parte, ANSVSA, subliniază faptul că nu poate fi vândută carnea unui porc crescut în gospodărie. Mai exact, este interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne provenite de la animalul respectiv.
Această regulă se aplică în zonele restricționate ca urmare a extinderii pestei porcine africane. Astfel, porcul poate fi tăiat în curte, însă doar familia poate să îi consume carnea fără controlul sanitar veterinar.
„Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.
Ce se întâmplă însă dacă un medic constată că animalul este bolnav? ANSVSA spune că nu trebuie riscată sacrificarea acestuia. Mai mult de atât, autoritățile pot să despăgubească o persoană într-o astfel de situație.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, e precizat în comunicatul ANSVSA.
Amintim că recent, un român a fost amendat cu 6.000 de lei. Bărbatul din Satu Mare a fost sancționat pentru că a sacrificat porcul fără a anunțat medicul veterinar înainte, astfel încât să fie realizate controalele necesare.