News

Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Cât vor plăti românii pentru un kilogram

Prețul ar putea să mai crească până în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun. Ctât costă un kilogram de carne de porc?
07.11.2023 | 09:06
Carnea de porc mai scumpa de Craciun Cat vor plati romanii pentru un kilogram
Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Vești proaste pentru români, cu aproape două luni înainte de sosirea sărbătorilor de iarnă. Unul dintre cele mai consumate produse în România are un cost mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun

Carnea de porc s-a scumpit semnificativ. În plus, se așteaptă ca prețul să mai crească până în luna decembrie. Situația este cauzată în urma scumpirii facturilor la energie, dar și pentru că acest an a fost unul greu pentru agricultori.

ADVERTISEMENT

În 2022, prețul cărnii era între 15 lei și 20 de lei pe kilogram. Însă, în acest an, cel mai mic cost este de 25 de lei/ kg pentru acest produs. Același lucru se întâmplă și în cazul porcului „în viu”.

Anul trecut, prețul pe kilogram era de circa 12 lei. În schimb, în 2023 este de 15 lei la crescătorii de porci în Banatul Montan, potrivit Antena 3. Sătenii spun că cerealele sunt puține și mai scumpe, fiind nevoiți să le cumpere din zona de câmpie.

ADVERTISEMENT

Dacă animalul este direct tăiat și tranșat de crescător, un român plătește cel puțin 25 de lei pe kilogramul de carne. Cea mai costisitoare carne de porc „în viu” este cea de Mangalița. Prețul este cuprins între 30 și 35 de lei.

Unii români aleg să cumpere purcei pe care îi cresc, ca mai apoi să îi sacrifice de Crăciun. Conform sursei citate, o pereche de purcei se vinde cu aproximativ 600 de lei la ora actuală, însă este posibil ca prețul să mai crească până în decembrie.

ADVERTISEMENT

80% din carnea de porc este importată

Scumpirea privind carnea de porc vine și în contextul în care producția este mult mai mică față de anii precedenți. Statisticile arată că 80 la sută din carnea de porc consumată de români este de import. Însă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că vrea ca în anii următori românii să nu mai cumpere carne din alte țări.

„Între 70% și 80% se importă carne de porc care intră în procesare. De aceea, am lansat în România și sunt în stadiul de construcție 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin în reproducție.

ADVERTISEMENT

În 2 ani de zile vom produce 1,8 milioane de purcei în România, lansăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a produce încă aproape 3 milioane, cu locurile de cazare existente vom produce în următorii 4 ani aproape 7,8 milioane de purcei în România”, a transmis Florin Barbu.

ADVERTISEMENT
Tags: