News

Ce animal a fost descoperit recent în România. Este unic în lume și oamenilor de știință nu le-a venit să creadă

Un nou animal a fost descoperit recent în România. Oamenii de știință spun că este unic în lume. Specia a primit un nume original
13.11.2022 | 06:30
Ce animal a fost descoperit recent in Romania Este unic in lume si oamenilor de stiinta nu lea venit sa creada
Un nou animal a fost descoperit recent în țara noastră. Sursa foto - facebook Parcul Național Apuseni
ADVERTISEMENT

România pare a fi o țară răsfățată din punctul de vedere al descoperirilor în ultima perioadă. Oamenii de știință au cercetat și ajuns la o concluzie clară. O nouă specie de pangolin, considerată a fi cea mai veche din Europa, a fost descoperită în țara noastră.

Animalul descoperit în România

Interesant este că până de curând această specie nu exista. Au fost însă efectuate mai multe analize pe o fosilă descoperită în România, analize care au scos în evidență că animalul ar fi trăit pe teritoriul țării noastre în urmă cu mai bine de 2,5 milioane de ani.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut parte dintr-o specie căreia cercetătorii au fost de acord să-i dea un nume nou. Vorbim despre o specie de pangolin care este cea mai veche din Europa.

Oamenii de știință i-au spus „Smutsia olteniesis” și despre ea se spune că n-ar fi tocmai spectaculoasă, mai ales că discutăm despre un singur os, os care aparține însă, în mod categoric, unui animal nou

ADVERTISEMENT

„Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, a explicat Claire Terhune, o profesoară de antropologie de la Universitatea Arkansas.

Trebuie spus că osul a fost descoperit într-o zonă din România bogată în fosile, mai exact într-un sit arheologic de pe Valea Oltețului, județul Vâlcea.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce ne entuziasmează în mod deosebit este că, deși unele cercetări din anii 1930 sugerau prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut și alți cercetători au pus sub semnul îndoielii validitatea lor. Acum știm cu certitudine că pangolinii au fost prezenți în Europa în urmă cu cel puțin două milioane de ani”, a mai zis Terhune.

De remarcat că la descoperire au participat experți în domeniu din mai multe țări. Despre pangolin, numit și furnicar solzos sau Pholidota, se cunoaște că este o specie de mamifer nocturn.

ADVERTISEMENT

Interesant este că acesta nu are dinți, în timp ce pielea lui este acoperită cu solzi dispuși sub forma țiglelor de pe acoperișul casei. Botul său este alungit și coada foarte lungă. De asemenea, limba este lungă și lipicioasă și cu ajutorul ei, animalul reușește să prindă furnici și termite.

ADVERTISEMENT