News

Ce au pățit primarii care au condus Bucureștiul de-a lungul timpului. Primăria Generală București, piază rea pentru toți edilii

18.07.2020 | 15:18
Sorin Oprescu a fost condamnat cu executare în primă fază. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primăria Generală București a fost de-a lungul timpului o adevărată piază rea pentru toți cei care au ocupat fotoliul de primar. Nu puțini au terminat cu cătușele pe mâini, în timp ce foarte mulți au fost implicați în scandaluri de corupție.

FANATIK a analizat lista edililor celui mai important oraș al țării, o listă pe care se regăsesc din 1990 până în prezent nume importante. Campaniile au fost purtate pe muchie de cuțit și câștigătorul și-a tăiat partea leului fără doar și poate.

ADVERTISEMENT

Acuzele au curs cu nemiluita, indiferent că acestea au venit din partea contracandidaților direcți, a partidelor din opoziție sau a cetățenilor. De altfel, nu o dată bucureștenii au fost martorii unei lupte teribile pentru supremație în politică. În tot acest timp, oamenii au trăit într-un oraș ancorat în trecut, departe de marile capitale europene.

Ce probleme au avut primarii Bucureștiului

Despre Dan Predescu putem spune că este excepția care confirmă regula. Profesorul a fost primul primar al Bucureștiului liber. A fost ales în funcție pe data de 20 ianuarie 1990 de către adunarea Consiliului Municipal București, alcătuită din 49 de membri.

ADVERTISEMENT

Votat în unanimitate, Dan Predescu a avut un singur moment mai dificil al mandatului său de 6 luni de zile. În timpul Mineriadei din iunie 1990, primarul a fost însărcinat, împreună cu Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae S. Dumitru și Dan Iosif să organizeze o contramanifestație a muncitorilor din centrele industriale bucureștene.

Avea să fie demis în iunie și a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii. Și-a văzut mai departe de cariera de cercetător în biologie, reușind să ajungă profesor universitar la prestigioasa Rush University din Chicago. Specializat în biologie moleculară, boli cardiovasculare și structuri genetice, Predescu a publicat în ultimii 24 de ani, zeci de tratate științifice.

ADVERTISEMENT

Ștefan Ciurel, primarul „fără mitinguri”

A fost urmat în funcție de inginerul Ștefan Ciurel după ce oamenii s-au plâns de condițiile proaste din transportul în comun, dar și de salubritatea orașului. Al doilea edil după Revoluție a avut sarcină grea – a semnat Decizia din 27 august 1990, a Primăriei Municipiului Bucureşti.

Concret, aceasta interzicea într-o perioadă tulbure toate adunările publice, manifestaţiile, demonstraţiile, mitingurile din zonele de circulaţie şi de pe străzile adiacente acestora. Vorbim despre, atenție, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Piaţa Universităţii, Piaţa Rosetti, Piaţa M. Kogălniceanu și Piaţa Iancului.

ADVERTISEMENT

Din cauza criticilor aduse de guvern care i-a reproșat că nu a reformat sistemul de sănătate și nu a dat o importanță prea mare protecției mediului și dezvoltării urbanistice, pe 16 noiembrie 1990, Ștefan Ciurel a solicitat eliberarea din funcție, iar Guvernul României i-a acceptat demisia.

Viorel Oproiu, scandal din trecut

A urmat Viorel Oproiu, cel care a stat aproape un an de zile în funcția de primar al Capitalei. N-a fost cea mai ușoară perioadă din viața lui. La 29 martie 1991, Asociația Revoluționară 16-21 decembrie a organizat un miting de protest în care a cerut demiterea sa din cauza pretinselor legături cu foste structuri din conducerea PCR.

Doru Viorel Pană a fost edilul Bucureștiului din septembrie 1991 și până în februarie 1992. În perioada scurtă a luat măsuri de asigurare cu alimente a populaţiei pe perioada de iarnă și a energiei electrice şi termice.

Crin Halaicu, prima mare borduriadă

După 4 primari de la FSN, bucureștenii au spus stop joc. Crin Halaicu a fost ales, acesta fiind reprezentantul PNL. Au urmat 4 ani de scandaluri și 4 ani de acuze dure. Halaicu și-a pierdut repede aura de salvator și a început să fie contestat după doar câteva luni de la instalare.

De numele său sunt legate mai multe afaceri controversate. Închirierea spațiilor comerciale care aparțineau administrației locale la acea vreme, parcările Dalli, dar, mai ales, prima borduriadă a orașului. Acestea sunt isprăvile lui Crin Halaicu, un fost primar care în 2018 a vândut o vilă de 6 milioane de dolari, vilă aflată pe malul lacului Mogoșoaia.

Victor Ciorbea, primar, premier, avocat al poporului

Victor Ciorbea a apărut prima oară ca lider al sindicaliștilor, în Confederația Națională a Sindicatelor Libere –Frăția, apoi în Confederația Sindicatelor Democratice din România. A intrat în PNȚCD și a câștigat alegerile fără drept de apel după ce a promis un contract pe, atenție, 200 de zile.

„Dacă nu este respectat, plecăm toți acasă”, spunea Ciorbea în campania electorală. Nu s-a ținut de cuvânt și a rămas preț de doi ani de zile. Pe hârtie, căci între timp era șef peste Palatul Victoria.

Victor Ciorbea, presedintele Partidului National Taranesc Crestin Democrat(PNTCD).

Din tânărul sărac și deștept pe care îl lăuda Corneliu Coposu, Ciorbea a devenit destul de repede un personaj antipatic bucureștenilor. A fost desemnat prim-ministru la 19 noiembrie 1996 și  primar general interimar era desemnat Viorel Lis.

În legătură cu dubla calitate a lui Victor Ciorbea de primar general al Capitalei şi de premier s-au iscat numeroase polemici şi dezbateri juridice şi constituţionale. Ca Avocat al Poporului, Ciorbea și-a pierdut aproape întreg capitalul de imagine după mai multe decizii contestate de oameni.

Viorel Lisa, Oana, iubirea mea

Viorel Lis a fost un primar aparte. A rămas în istorie mai degrabă pentru dragostea lui pentru Oana, o tânără care abia terminase liceul și pentru care edilul și-a părăsit soția. Nici jocurile de noroc nu i-au fost străine lui Lis care a făcut furori de-a lungul timpului atunci când era surprins la „păcănele”.

Fostul primar general al Capitalei, Viorel Lis, a sosit la sediul Parchetului National Anticoruptie, PNA, joi 24 martie 2005, pentru a raspunde unor intrebari in cazul mitei pe care ar fi primit-o demnitari romani de la reprezentantul firmei ABB.

Numele lui Viorel Lis a apărut însă într-un important dosar al Direcției Naționale Anticorupție, din 2005, numit și „Șpaga suedeză”. Anchetatorii au pornit investigația după declarația unui manager al companiei suedeze ABB, acuzat de deturnare de fonduri și care a declarat că în 1998 a dat mită de 600.000 de dolari către cinci demnitari români. Printre aceștia și fostul edil Viorel Lis, bănuit că ar fi primit bani ca să își dea acordul pentru construirea unei centrale electrotermice. Viorel Lis a admis că a făcut o excursie în Suedia pentru a vedea acolo un model de astfel de centrală, dar a negat că ar fi luat șpagă. În final, Lis a fost scos de sub urmărirea penală în acest dosar.

Traian Băsescu, primar, președinte,…, colaborator

Traian Băsescu este al doilea om care l-a bătut fără drept de apel pe Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei. Cât timp a ocupat această funcție, actualul europarlamentar nu a fost prea liniștit. Implicat în tot felul de scandaluri, cum ar fi eliminarea chioşcurilor şi operaţiunea de colectare în centre speciale a câinilor comunitari, culmea, Băsescu nu a pierdut capital de imagine. A ajuns președinte al României, dar dosarul de colaborator al Securității atârnă încă greu până la o eventuală rezolvare.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, sustine o declaratie de presa, dupa ce a si-a exercitat dreptul de vot in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in Bucuresti, duminica, 24 noiembrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

După ce, la 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost ales șeful statului, în funcţia de primar al Capitalei a fost desemnat, ca interimar, viceprimarul Răzvan Murgeanu. Nu a avut mari lucruri de oferit Bucureștiului, dar măcar s-a ținut departe de scandaluri.

Adriean Videanu, „tăticul” bordurilor

A urmat Adriean Videanu, de departe, unul dintre cei mai contestați primari ai Bucureștiului. A intrat în istorie pentru numeroasele schimbări de borduri. Diverse acuzații sunt lansate la adresa sa, cele mai importante fiind acelea de profit ilicit și de conflict de interese, care vor fi în cele din urmă respinse printr-o decizie a Curții de Apel București.

Adriean Videanu soseste la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, luni, 26 octombrie 2016, Bucuresti. Fostul ministru a fost citat in calitate de martor.

Poreclit „Primarul bordură”, Adriean Videanu își încheie mandatul în vara lui 2008, pe fondul scandalurilor cu borduri și al multiplelor șantiere în lucru.

Sorin Oprescu, probleme cu DNA

După mai multe tentative, Sorin Oprescu reușește să devină primarul Bucureștiului în iunie 2008.  În iulie 2015 Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 25.000 de euro.

Conform procurorilor, Wigler primise în mai multe tranșe o mită de 204.000 de euro în schimbul aprobării de autorizații de construcție. Acesta a recunoscut că a luat bani, pe care i-ar fi considerat „atenții”, însă a negat că i-ar fi dat mai departe lui Oprescu.

La începutul lui septembrie 2015 Sorin Oprescu a fost reținut de către Direcția Națională Anticorupție, după ce a primit o mită de 25.000 de euro. Conform comunicatului DNA, a fost reținut inițial pe 6 septembrie, la ora 0:33 pentru 24 de ore. Avea să fie, în cele din urmă, arestat preventiv pentru 30 de zile.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, pleaca de la DNA dupa ce a fost audiat de procurorii DNA, luni, 26 octombrie 2015, Bucuresti. Procurorii DNA au extins ancheta in dosarul fostului primar.

Conform comunicatului DNA, între 2013 și 2015, în administrația locală din Municipiului București s-a format un grup de funcționari care condiționa acordarea contractelor publice de către primărie de plătirea unei părți din profitul brut, primarul Oprescu primind 10% din valoarea contractelor.

În mai 2019, magistrații Tribunalului București l-au condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pe Sorin Oprescu, în dosarul în care era cercetat pentru fapte de corupție. Decizia poate fi atacată. Instanţa a dispus şi confiscarea a 25.000 de euro şi 700.000 de lei.

Gabriel Firea, scandaluri, scandaluri, scandaluri

Gabriela Firea este primarul de care s-au legat cele mai multe acuze. De la consilierii USR până la independento-liberalul Nicușor Dan, de la șoferi până la profesori universitari, toți au avut ceva de împărțit cu actualul edil al orașului.

Gabriela Firea sustine o declaratie de presa inainte de a participa la reuniunea conducerii colective interimare a Partidului Social Democrat, la sediul central al PSD, miercuri, 8 iulie 2020. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Pățania de pe Național Arena, atunci când mii de oameni au huiduit-o pentru că a vorbit înaintea Simonei Halep, rămâne și ea în istorie.

Numeroasele companii de stat înființate peste noapte au reprezentat punctul forte al contestatarilor, dar și problemele continue din trafic și cele care țin de mediu și poluare.

ADVERTISEMENT