News

Ce avere trebuie să ai pentru a fi considerat bogat în România? Cum e situația în Monaco sau alte țări bogate

Ce avere trebuie să ai pentru a fi considerat bogat în România? Cum e situația în Monaco sau alte țări bogate? Specialiștii au alcătuit o ”hartă” în acest sens.
18.05.2023 | 21:01
Ce avere trebuie sa ai pentru a fi considerat bogat in Romania Cum e situatia in Monaco sau alte tari bogate
Ce avere trebuie să ai pentru a fi considerat bogat în România? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce avere trebuie să ai pentru a fi considerat bogat în România? Cum e situația în Monaco sau alte țări bogate? Specialiștii au alcătuit o ”hartă” în acest sens. Mai exact, experții au încercat să arate de câți bani are nevoie un român pentru a fi considerat bogat, comparativ cu un rezident din Monaco sau dintr-o altă țară bogată.

Ce avere trebuie să ai pentru a fi considerat bogat în România?

Așa cum era de așteptat, un român nu are nevoie de prea mulți bani comparativ cu un rezident din Monaco, deși e vorba totuși de o sumă de bani pe care foarte puțini oameni o pot strânge într-o viață normală cu un salariu oarecare. Concret, jurnaliștii de la Money Review spun că un român are nevoie de puțin peste 500.000 de euro pentru a fi considerat bogat.

ADVERTISEMENT

În cazul străinilor situația se schimbă dramatic, pentru că un ”bogat” din Monaco ar trebui să aibă peste 10 milioane de euro ca să se poată considera cu adevărat bogat. E vorba, de fapt, despre atingerea unui prag de 1%, o elită a bogaților, conform agenției Knight Frank. În Monaco, acest prag exact ar fi de 12.4 milioane de dolari, în timp ce în Elveția pragul e de 6.6 milioane de euro. Surprinzător, sau nu, în SUA acest prag poate fi trecut cu doar 5.1 milioane de dolari, iar în Australia cu 5.5 milioane de dolari.

Conform Bloomberg, citat de Observatornews.ro, din cauza pandemiei există acum un decalaj enorm între țările bogate și sărace, astfel se explică faptul că în Monaco e nevoie de o avere de 200 de ori mai mare pentru a fi considerat bogat, spre deosebire de Filipine unde oricine are 57.000 de dolari e considerat o persoană bogată.

ADVERTISEMENT

Desigur, bogații au resimțit și ei criza și unii dintre ei au pierdut miliarde de dolari, însă cumulat cei mai bogați 500 de oameni din lume au o avere combinată mai mare cu 600 de miliarde de dolari pe an. Mark Zuckerberg, CEO al Meta și fondator al Facebook pare că a fost cel mai câștigat în această perioadă, câștigând cel mai mulți bani. ”Inegalitatea în creștere la nivel internațional ar putea face ca această categorie să intre în vizor, în special cu ideea unei impozitări mai mari a activelor bogaţilor și chiar pentru emisii de noxe”, au explicat cei de la Knight Frank.

Revenind la țara noastră, putem spune că România are aproape 91.500 de milionari în dolari, astfel aproape 100.000 de oameni care pot fi considerați bogați după standardele enumerate mai sus. Desigur, cel mai bogat român rămâne Ion Țiriac, urmat de frații care au fondat imperiul Dedeman, conform topurilor Forbes.

ADVERTISEMENT

Așadar, Ion Țiriac rămâne cel mai bogat român cu o avere de 2 miliarde de dolari, urmat de Dragoș Pavăl, care o avere de 1.7 miliarde de dolari. Fratele său Adrian Pavăl are și el o avere de peste 1 miliard de dolari, semn că afacerea Dedeman a fost cu adevărat o lovitură financiară pentru cei doi afaceriști care au pornit dintr-o garsonieră.

Următorul pe listă e Daniel Dines, 51 de ani, fondator al companiei UiPath. Un personaj discret care a strâns primul miliard de dolari departe de luminile reflectoarelor. Acesta e urmat de afaceristul Ion Stoica, cu o avere de 1.2 miliarde de dolari. Vorbim de un profesor de informatică de la o universitate din SUA, cel care a fondat Anyscale și Databricks.

ADVERTISEMENT

Nu a scăpat de această ”povară” a unei averi de peste 1 miliard de dolari nici partenerul de afaceri a lui Ion Stoica, mai exact Matei Zaharia. Co-fondator al companiei Databricks, Zaharia are la rândul său o avere de 1.2 miliarde de dolari. Cei doi au părăsit România imediat după Revoluție, cu direcția SUA. Acolo au dat lovitura și restul e istorie.

ADVERTISEMENT
Tags: