News

Ce câștigă premierul Ciolacu după ce și-a trecut Ministerul Sportului în subordine. „E cel mult o iluzie a politicienilor”

Analiștii politici sunt de părere că trecerea Ministerului Sportului în subordinea directă a premierului nu-i va aduce acestui un câștig de imagine
16.06.2023 | 18:53
Ce castiga premierul Ciolacu dupa ce sia trecut Ministerul Sportului in subordine E cel mult o iluzie a politicienilor
Noua Agenție pentru Sport va funcționa în subordinea premierului. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Odată cu scoaterea UDMR-ului de la guvernare, Marcel Ciolacu a decis înființarea Agenției Naționale pentru Sport, organism care va înlocui Ministerul Sportului și care se va afla în subordinea directă a premierului.

Ministerul Sportului nu ajunge la Ministerul Familiei

În prima ședință de guvern, care a avut loc joi, 15 iunie, Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat o hotărâre prin care a fost înființată Agenția Națională pentru Sport, organism care se va afla în subordinea directă a premierului.

ADVERTISEMENT

„Se înființează Agenția Națională pentru Sport, instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin reorganizarea prin transformare a Ministerului Sportului, care se desființează”, se arată în alineatul (1) al art.2, în ordonanța de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.

Decizia noului premier, prin care noua agenție va fi finanțată prin bugetul SGG-ului, este surprinzătoare în contextul în care zvonurile anterioare sugerau posibilitatea ca Ministerul Sportului să treacă în subordinea Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Sociologul Alfred Bulai este de părere că aceste modificări din structura Guvernului nu par să aibă în spate neapărat o logică administrativă, în țara noastră ministerele fiind create mai degrabă pentru a fi conduse de anumiți politicieni. Acesta este de părere că la fel cât este de greu să găsești o justificare pentru trecerea Sportului în subordinea Ministerului Familiei, tot la fel de greu este să găsești o justificare pentru existența ambelor ministere în fapt.

„În primul rând, nu cred că această schimbare reprezintă o problemă pentru că Ministerul Sportului nu ar trebui să existe. Cu ce se ocupă acest minister, și ce legături ar avea el cu familia, dacă e să ne referim la alternative? Sportul e sport, problematica familiei e altceva. Oricum, Ministerul Familiei nu prea are de ce să existe, dar asta este altă poveste. Sunt fantezii administrative din România.

ADVERTISEMENT

De ani întregi, nu doar de la acest Guvern, se creează noi ministere mai mult pentru anumiți oameni și nu dintr-o logică administrativă. La un moment dat, pentru că erau doi oameni, din Ministerul Învățământului s-au făcut două ministere, Educație și Cercetare. Apoi a fost Ministerul Românilor de Pretutindeni și Ministerul de Externe, și așa mai departe.

Până la urmă putea să fie oriunde, și la Cultură sau Educație, mai ales că ministerul ăsta ar trebui să se ocupe de sportul de masă. Sunt țări care au cinci, șase ministere. Noi am creat pentru camarila politică sute de agenții, departamente, structuri în teritoriu. Totul pentru că, na, familie mare, multe guri de hrănit. Ăsta e scopul pentru care se creează atâtea structuri”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Alfred Bulai.

ADVERTISEMENT

În fapt, în urmă cu două zile, fostul ministru UDMR al sportului, Eduard Novak, a anunțat „moartea” sportului românesc, în contextul zvonurilor că acest minister va trece sub autoritatea ministerului condus de Gabriela Firea. „RIP sportul românesc”, a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

Totuși, chiar liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarase că în negocierile cu PSD și PNL pentru împărțirea ministerelor acceptase desființarea acestui minister. „Am acceptat ca Ministerul Sportului să fie desfiinţat şi să fie o autoritate sau un secretariat de stat la un alt minister”, a spus Kelemen Hunor.

Totuși, Eduard Novak a fost apărat de unele voci din sportul românesc. Printre acestea se numără și fostul antrenor al naționalei de handbal a României, Gheorghe Tadici, care a declarat că fostul ministru al UDMR a luptat pentru sporturile de echipă. „Îmi asum ceea ce spun. Domnul Carol Eduard Novak este primul ministru de la Revoluție încoace, deși este la UDMR, care s-a gândit la binele reprezentativelor naționale la nivel de jocuri de echipe. De 33 ani nimeni n-a făcut asta. Ăsta este adevărul chiar dacă unora nu le plac”, a declarat Tadici.

Fără beneficii de imagine din sport

Una din întrebările care se ridică în acest context este dacă nu cumva prin această decizie, de a nu trece Ministerul Sportului în subordinea Ministerului Familiei, președintele PSD nu a dorit să ofere un avantaj de imagine Gabrielei Firea, în contextul în care trecutul rece dintre cei doi lideri social-democrați este bine cunoscut. În această logică, ministrul care ar conduce acest minister ar avea oportunitatea unui câștig de imagine, prin simpla asociere cu succesele din plan sportiv.

Analiștii politici sunt de părere că e greu de imagina să fi existat o luptă reală în interiorul PSD pentru acest minister, al cărui buget pe anul în curs nu este decât de jumătate de miliard de lei. Mai mult, în opinia acestora, istoria recentă a demonstrat că politicienilor nu le este foarte ușor să câștige capital de imagine asociindu-se cu reușitele din sport.

„Nu cred să fi existat mari dispute pe acest minister. Sportivii care primesc acești bani oricum nu votează PSD-ul, sau nu votează în general. Doamna Firea cred că încă are amintirea neplăcută a premierei Simonei Halep, adică nu cred că lumea cade pe spate dacă un sportiv, pe munca lui, a obținut ceva, absolut zero barat primește un politician care îl premiază. Lumea nu e tâmpită, nu cred că reacționează la așa ceva.

Dacă vrei sa-ți faci imagine din sport, trebuie să te duci pe stadion. Atunci lumea chiar te crede că ești pasionat de acest domeniu. Dar, la noi, dintre sporturile care aduc cât de cât oameni, nu e decât fotbalul. Noi nu prea avem cine știe ce activități sportive de anvergură și oricum nu mai contăm în sport de ani buni, cu excepția unor chestii punctuale ici și colo. Și atunci, nu ai nu știu ce masă de câștig aici. E cel mult o iluzie a politicienilor. Și avem exemplul clasic în fotbal, unde unii au vrut să-și facă imagine astfel, prin ideea de patronaj, și nu i-a ajutat deloc”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Alfred Bulai.

Favorită pentru a prelua conducerea Agenției pentru Sport este multipla campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă, cea care a mai condus Ministerul Sportului între 2015 și 2017, fiind și cea preferată de către Marcel Ciolacu pentru acest post. În prezent președintă a Federației Române de Canotaj, rămâne de văzut dacă Elisabeta Lipă va renunța la această poziție cu doar un an înaintea Olimpiadei de la Paris. Într-o declarație recentă aceasta a refuzat să se pronunțe asupra efectelor pe care transformarea ministerului într-o agenție le-ar putea avea.

„Nu știu dacă desființarea ministerului ar fi un minus, suntem oameni de sport, asta facem de atâția ani de zile. Ministerul, de-a lungul anilor, a trecut prin multe transformări, că a fost agenție, că a fost autoritate sportivă, dar cred că important este ca sportului să i se dea ceea ce merită. Sunt convinsă că se va găsi cea mai bună soluție, dar pentru mine importante sunt rezultatele, și nu titulatura, că degeaba avem minister și lumea se plânge de o mie și o sută de probleme. Și atunci întreb: cum e mai bine?”, a declarat fosta campioană olimpică.

Cine va conduce noua Agenție pentru Sport?

Informațiile pe surse din acest moment indică că o decizie privind numirea Elisabetei Lipă la conducerea noii agenții ar putea fi luată vineri, în urma unei discuții între aceasta și liderul PSD. Între timp, tot pe surse, se vehiculează că acest pot ar fi dorit și de către Cristinel Romanescu, președintele Federației de tenis de masă, și el tot din Buzău ca și președintele PSD, Alin Petrache, de la federația de rugby sau Thomas-Răzvan Moldovan, secretar de stat în fostul minister.

Una din principalele întrebări care se ridică cu privire la această transformarea vizează capacitatea noului conducător al sportului de a atrage un buget mai mare. Altfel spus, dacă o agenție din subordinea SGG ar avea o influență mai mare decât un minister în sine de a influența împărțirea banilor din buget. Analiștii politici sunt de părere că banii se împart în Guvern mai degrabă pe baza relațiilor personale.

„Banii se dau în primul rând pe baza relației care există între miniștrii importanți. Abilitățile sunt relaționale în România, nu sunt de altă natură. Dacă ești verișorul lui Ciolacu, ai mai multe șanse. E vorba de relațiile pe care le ai sau nu le ai cu oamenii importanți din conducerea partidelor respective.

Mai degrabă a luat domnul Ciolacu acest minister, dar nu ca mijloc de a-și face imagine, ci ca o oportunitate de a plasa pe cineva acolo. Asta e tot. Astea sunt ministere sau departamente unde poți să angajezi pe absolut toată lumea din familie. Pe de altă parte, transformându-se din minister în agenție, probabil că o parte din oamenii de acolo pot fi înlăturați. Deci, nu are nicio legătură cu sportul. Vorbim doar de numirea unor oameni în poziții care să aducă bani. Altfel, nu văd ce beneficii de imagine ar putea fi. Ce mari victorii se întrezăresc în orizontul românesc al activităților sportive?”, a mai precizat sociologul Alfred Bulai, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT