Sport

Bilanțul lui Eduard Novak la finalul mandatului de ministru al Sportului: ”Rezultatele muncii noastre s-au văzut în rezultatele sportivilor”. Video

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a făcut bilanțul la final de mandat și consideră desființarea Ministerului este o măsură mult prea dură.
15.06.2023 | 13:56
Bilantul lui Eduard Novak la finalul mandatului de ministru al Sportului Rezultatele muncii noastre sau vazut in rezultatele sportivilor Video
Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a făcut bilanțul la final de mandat și consideră desființarea Ministerului este o măsură mult prea dură. Sursă foto: Facebook Eduard Novak
ADVERTISEMENT

După ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia din fruntea Guvernului, unde va fi înlocuit cu Marcel Ciolacu, s-a aflat că liderul PSD ar urma să schimbe rangul sportului românesc și să-l transforme în secretariat de stat.

Eduard Novak a făcut bilanțul la plecarea de la Ministrul Sportului

La scurt timp după această veste, Eduard Novak a avut un mesaj sumbru pe pagina de Facebook. ”RIP sportul românesc (n.r. – odihnească-se în pace sportul românesc)”, a fost mesajul postat de fostul ministru, care a făcut referire la schimbările plănuite la vârful sportului românesc.

ADVERTISEMENT

Aflat la final de mandat ca ministru al Sportului, Eduard Novak a susținut o conferință de presă în care a făcut bilanțul celor doi ani și jumătate petrecuți în fruntea sportului românesc și consideră că cea mai mare realizare a sa este Strategia Națională pentru Sport.

”A fost o onoare să conduc sportul românesc. Chiar dacă această funcţie a durat doi ani şi jumătate, am urmărit ce a fost de dinainte cu opt ani cât am fost preşedinte la FR Ciclism. Am schimbat șapte miniştri şi i-am urmărit pe fiecare. Mi-am dorit să fiu un ministru care aduce ceva nou, să nu-i fie frică să intre în problemele federațiilor.

ADVERTISEMENT

Contează ca președintele federației să fie sprijinit de ministru. Regret că după toate eforturile noastre de repoziționare s-a ajuns la o reorganizare. Cred că cea mai importantă realizare este Strategia Națională pentru Sport, document care are trei obiective mari: sportul școlar, sportul de masă și sportul de performanță.

Voi urmări personal cum va fi implementat acest document. Rezultatele muncii noastre s-au văzut în rezultatele sportivilor. Anul trecut România a obţinut 16 medalii de aur la sporturile olimpice, lucruri care nu s-au mai văzut în ultimii ani. Am alocat fonduri unde a trebuit şi au venit şi rezultatele”, a declarat Novak.

ADVERTISEMENT

Cu ce regret pleacă de la Ministerul Sportului

Fostul ministru consideră că trebuie făcută descentralizarea, faptul că nu a reuşit acest lucru fiind cel mai mare regret al său: ”Dacă aş fi avut 200-300 de persoane, cum ar fi fost normal, am fi putut face dublu-triplu lucruri. Regret că ne-am blocat în descentraliazare, este una vitală.

Dacă mâine dimineaţă, toţi preşedinţii se trezesc şi vor să închidă federaţiile, Ministerul Sportului nu are nicio pârghie să intervină. Trebuie lege nouă de strategie. Eu nu am o problemă cu COSR, ci doar că ne intersectăm, şi de finanţare şi de altele, şi ne încurcăm. Suntem blocaţi într-un sistem de stat în care în loc să cheltuim banii pentru sportivi, îi cheltuim pe baze sportive şi salarii.

ADVERTISEMENT

Descentralizarea trebuie să se facă. Am reuşit să elaborăm un sistem de finanţare transparent. Cu sprijinul UDMR am reuşit creşterea finanţării şi am majorat cuantumul pentru premierea sportivilor. În Ministerul Sportului au intrat 90 de oameni, la Direcţia de Sport erau 10 oameni. Am angajat 42 de oameni. Noi nu ne ocupăm numai de sport, ci şi de baze sportive”.

Fostul ministru, încă un atac la adresa politicului

”Am redenumit 30 de baze sportive şi am închis o serie de măsuri dispuse de Curtea de Conturi din anii 2016, 2013… care tărăgănau. Am vrut să fiu mereu pragmatic, niciodată n-am ieşit la masă cu nicio federaţie. Am vrut să rămân cu coloană vertebrală pentru sportul profesionist. Mi-aş dori foarte mult ca aceste rezultate să continue.

Desfiinţarea Ministerului Sportului si transformarea în agenţie este o măsură drastică pentru sport, sportul este fragmentat pe cinci ministere plus COSR. Această pierdere de nume poziţionează sportul foarte jos şi cred că va fi greu să se ducă proiectele la bun sfârşit.

În doi ani şi jumătate am încercat să conving politicul de importanţa sportului, dar într-o reformă guvernamentală se mai fac şi greşeli. Dacă şeful agenţiei merge într-o delegaţie, cine este omologul lui? Nu ştiu să fie în Europa vreo agenţie de sport, este Ministerul Sportului, Ministerul Tineretului şi Sportului…”, a spus Novak.

Ce va face Eduard Novak în continuare

El a subliniat că toţi sportivii de performanţă, care aduc medalii României, au toate condiţiile şi a precizat că îi va preda celui care va prelua agenţia nişte proiecte serioase. În final, Eduard Novak a vorbit și despre Elisabeta Lipă, cea care ar urma să conducă Agenția pentru Sport.

”Unele dintre aceste proiecte e obligatoriu să le implementeze, şi programul Hercules, şi îi doresc un mandat de succes. Nu am amintiri prea plăcute din 2016, când Elisabeta Lipă era ministru, iar eu preşedinte de federaţie. Dar sper că doamna Lipă a învăţat de atunci să iubească nu doar canotajul, ci şi alte sporturi.

În continuare o să fiu sportiv, o să vreau să reprezint România cu cinste, la Paris 2024, o să am 48 de ani. Aş dori să mă retrag cu încă o medalie. Dacă o să mai fie nevoie de mine, poate revin. Sportivilor le transmit să aibă încredere că oricine vine îi va sprijini”, a încheiat Novak.

ADVERTISEMENT
Tags: