News

Ce cheltuieli cu salariile au avut primăriile din Capitală. Instituția cu cei mai mulți angajați și cele mai mari sporuri

O primărie de sector a cheltuit pe salariile angajaților aproape la fel de mult precum Primăria Generală a Municipiului București
06.02.2024 | 17:05
Ce cheltuieli cu salariile au avut primariile din Capitala Institutia cu cei mai multi angajati si cele mai mari sporuri
Ce cheltuieli cu salariile au avut primăriile din Capitală. Unde s-au plătit cele mai mari sporuri
ADVERTISEMENT

Execuțiile bugetare pe anul 2023, publicate la începutul lunii februarie, arată ce cheltuieli cu salariile au avut toate cele șapte primării din Capitală. La fel, datele arată ce sporuri a plătit fiecare primărie, oferind în același timp și o imagine parțială a numărului angajaților din fiecare instituție. Sumele plătite angajaților din primării, fără autoritățile din subordine, se situează între 50% și 66% din dobânzile pe care primăriile le-au plătit în anul 2023 la datoriile pe care le au.

Sectoarele 1 și 2, conduse de primarii USR

Sectorul 1 a avut anul trecut venituri de 1,22 miliarde lei, 953 de milioane provenind din cota pe impozitul pe venit destinată autorităților locale. Salariile de bază în cadrul Primăriei Sectorului 1 au fost în sumă de 28,4 milioane lei. La această sumă se adaugă sporurile pentru condițiile de muncă, care au însemnat alte 3,5 milioane lei. Instituția condusă de Clotilde Armand a plătit și 306.000 lei, vouchere de vacanță, ceea ce înseamnă că primăria a avut/ are circa 211 angajați. La aceste sume se adaugă alte 722.000 lei, indemnizația de hrană, și 520.000 lei alte drepturi salariale. În total, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 33,44 milioane lei.

ADVERTISEMENT

La capitolul „alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, capitol unde de regulă în administrația publică sunt trecute tot felul de achiziții mai mult sau mai puțin utile, Primăria Sectorului 1 a avut cheltuieli de 3 milioane lei. Chiriile pe sediile instituției au însemnat și ele 1,02 milioane lei. Alte cheltuieli notabile, ca o comparație pentru cât înseamnă cheltuielile de personal într-o primărie, Primăria Sectorului 1 a transferat 41 milioane lei către spitalele generale din subordine, iar pentru susținerea cultelor au fost alocate 11,7 milioane lei.

Primăria Sectorului 1 a plătit și circa 21 milioane lei, dobânzi la creditele contractate de instituție. Astfel, 3,6 milioane au fost plătite pentru datoria internă și alte 17,3 milioane au fost dobânzile aferente datoriei publice externe directe. Astfel, doar dobânzile la credite au fost 2/3 din totalul costurilor cu salariile.

ADVERTISEMENT

La Primăria Sectorului 2, primărie care a avut venituri de 1,5 miliarde lei anul trecut, salariile de bază au însemnat 43,29 milioane lei. La această sumă se adaugă sporurile pentru condițiile de muncă în sumă de 3,74 milioane lei, plus alte 21.000 lei, la capitolul „alte sporuri”.

Indemnizația de hrană și alte drepturi salariale în bani au însemnat și ele încă 2,1 milioane lei, la care se adaugă 464.992 vouchere de vacanță. Această ultimă sumă indică faptul că instituția condusă de primarul Radu Mihaiu a avut circa 320 de angajați în anul 2023. În total, cheltuielile cu personalul doar în cadrul primăriei, fără alte instituții sau autorități din subordine, au însemnat aproape 50 milioane lei.

ADVERTISEMENT

La capitolul alte bunuri și servicii, Primăria Sectorului 2 a cheltuit doar 56.000 lei, iar pentru susținerea cultelor au fost alocate 603.000 lei. Totuși, Primăria Sectorului 2 a alocat peste 130 milioane lei pentru servicii în domeniul culturii, recreeri și religiei. Și Primăria Sector 2 a avut de plătit dobânzi pe datoria publică internă – 11,2 milioane, și pentru datoria externă – 23,9 milioane. La aceste sume se adaugă 250.000 lei doar comisioanele și costurile aferente acestor împrumuturi. Cu un total de 35 de milioane, costurile cu dobânzile reprezintă și aici peste 66% din totalul costurilor de personal.

Sectoarele 3 și 4, conduse de primarii PSD

Sectorul 3 din Capitală a avut în anul trecut venituri de 2,34 miliarde lei. Salariile de bază în primăria condusă de Robert Negoiță au însemnat 121,43 milioane lei, de departe cea mai mare sumă între toate primăriile de sector și aproape cât Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT

La această sumă se adaugă sporurile pentru condițiile de muncă, încă un milion de lei, indemnizațiile de hrană, 2,25 milioane și normele de hrană de 6,4 milioane lei. La aceste sume se adaugă și voucherele de vacanță, care au totalizat 1,5 milioane lei, ceea ce ar indica un total de 1.042 angajați. Aceeași primăria a plătit peste un milion de lei indemnizații unor persoane din afara unității, ducând cheltuielile totale cu salariile la suma de 133 milioane lei.

Suma este sub cele 188 de milioane lei cheltuite pentru materialele și serviciile cheltuite de societatea primăriei care se ocupă cu întreținerea parcurilor. Spre comparație, pentru susținerea cultelor primăria a cheltuit 6,7 milioane lei. Sectorul 3 are de achitat doar datorie internă, împrumuturi pentru care a achitat anul trecut 75,1 milioane lei și comisioane de 530.000 lei.

Execuție bugetara 2023, Primăria Sectorului 3
Execuție bugetara 2023, Primăria Sectorului 3

În ceea ce privește Primăria Sectorului 4, primărie cu venituri de două miliarde lei, cheltuielile cu salariile de bază au însemnat 36,3 milioane lei. La această sumă se adaugă alte 2,26 milioane lei, sporurile pentru condițiile de muncă din primărie, plus 1,68 milioane lei, indemnizațiile pentru salariații din afara instituției. La aceste sume se adaugă încă 1,66 milioane lei, indemnizațiile de hrană și alte drepturi salariale.

Aproape întreaga sumă cu salariile este acoperită de către Primăria Sectorului 4 din taxele pe autovehicule, în condițiile în care anul trecut a încasat 20 milioane lei din impozitele percepute pe mijloacele de transport deținute de persoanele fizice și alte 12 milioane din impozitele pe autoturismele persoanelor juridice.

Comparativ cu unele cheltuieli ale primăriei suma poate fi considerată relativ redusă. Astfel, chiriile sediilor instituției au însemnat alte două milioane lei, iar la capitolul „alte bunuri și servicii” Primăria Sectorului 4 a cheltuit 18 milioane lei. De asemenea, instituția condusă de Daniel Băluță a avut 7,9 milioane lei cheltuieli judiciare și extrajudiciare derivate din acțiuni în reprezentarea intereselor statului.

Cheltuielile cu dobânzile au totalizat 82,6 milioane lei la această primăriei, dublul sumei cu costurile salariale. Comisioanele bancare la aceste împrumuturi nu au fost decât de 1,500 lei.

Tabel Salarii

Sectoarele 5, 6 și Primăria Generală

Primăria Sectorului 5 a avut venituri totale de 1,2 miliarde lei în anul 2023. În această primărie, salariile de bază au însemnat 34,1 milioane lei, la care se adaugă 591.000 lei, sporuri pentru condițiile de muncă. Totuși, alte trei milioane lei au fost plătite în instituție la capitolul „alte sporuri” și un milion, indemnizațiile de hrană. Pentru voucherele de vacanță au fost plătite 456.000 lei, ceea ce înseamnă că primăria a avut circa 314 angajați.

Și Sectorul 5 are de achitat doar o datorie internă, contractată de pe piața internă, împrumut pentru care în anul 2023 a achitat dobânzi de 72 milioane lei, cu un comision modest de doar 1.000 lei. Alte cheltuieli de menționat sunt cele 2,2 milioane lei pentru susținerea cultelor, 6,9 milioane lei pentru chirii plătite de primăria de sector și 5,1 milioane pentru consultanță și expertiză, cel mai mult dintre toate cele șase primării de sector.

La Sectorul 6, condus de liberalul Ciprian Ciucu, veniturile în anul 2023 au fost de 1,54 miliarde lei. Aici, salariile de bază au totalizat 30,3 milioane lei. Nu sunt menționate sporurile pentru condiții de muncă, însă la capitolul alte sporuri, primăria a plătit 4 milioane lei. Indemnizațiile de hrană au costat și ele 793.000 lei. Și aici cheltuielile cu consultanța și expertiza au însemnat 5 milioane lei, iar pentru achiziția de alte bunuri și servicii au fost cheltuiți 6,2 milioane lei.

Primăria Sectorului 6 a plătit dobânzi de 41,7 milioane lei pentru datoria internă și externă, comisioanele plătite pentru aceste împrumuturi fiind de 8.200 lei. Anul trecut, instituția a rambursat peste 188 milioane lei din împrumuturile pe care le are contractate. Voucherele de vacanță au însemnat și ele 366.766 lei, ceea ce ar indica circa 253 de angajați.

Spre comparație cu primăriile de sector, la Primăria Generală a Municipiului București salariile de bază au totalizat 135,2 milioane lei. La această sumă se adaugă alte 13,1 milioane, sporuri pentru condițiile de muncă, 3,5 milioane indemnizația de hrană și alte 4,4 milioane „alte drepturi salariale în bani”. De asemenea, voucherele de vacanță au reprezentat 1,5 milioane lei, ceea ce indică circa 1.034 angajați. În total, aceste cheltuieli ajung la o sumă de 156 milioane lei.

PGMB, care a avut venituri de 8,1 miliarde lei în 2023, a plătit dobânzi de 240 milioane lei. Din această sumă 195 milioane sunt dobânzile pentru creditele luate de pe piața internă, la care se adaugă alte 45 de milioane, dobânda pentru împrumuturile externe. Comisioanele plătite au fost uriașe. Pentru împrumuturile interne, comisioanele bancare au fost de 239.000 lei, iar pentru cele externe, comisioanele și alte costuri aferente s-au ridicat la suma de 8,1 milioane lei.

ADVERTISEMENT
Tags: