Fotbal international

Ce club a produs cei mai mulţi jucători tineri talentaţi din Europa. A devansat-o pe Ajax

10.11.2020 | 14:23
Ce club a produs cei mai multi jucatori tineri talentati din Europa A devansato pe Ajax
Ce club a produs cei mai mulţi tineri de talent în Europa. A devansat-o pe Ajax
ADVERTISEMENT

Într-un fotbal din ce în ce mai mult supus globalizării, în care s-a ajuns cel puţin în meciuri de cupe europene ca un club să trimită pe teren un unsprezece alcătuit numai din jucători străini, creşterea de tineri în propria pepinieră a devenit o activitate tot mai limitată.

Asta pentru că în special la marile cluburi se doreşte ca rezultatele să vină imediat şi să fie constante, iar pentru aşa ceva este destul de dificil, dacă nu aproape imposibil să ai răbdarea de a creşte şi promova propriile talente.

ADVERTISEMENT

Una dintre marile forţe la capitolul juvenil în Europa a fost ani de zile Ajax Amsterdam, care, de altfel, şi-a şi bazat sănătatea financiară pe faptul că a exportat pe sume considerabile multe dintre vârfurile ridicate la nivelul Academiei clubului.

Estul Europei a devenit acum principalul crescător de tinere talente

Un alt club cu rezultate remarcabile a fost Barcelona, cu celebra La Masia, unde a crescut şi Lionel Messi, însă în ultimii ani Academia catalană nu a mai reuşit să scoată la rampă nişte jucători foarte valoroşi, cu excepţia acum a lui Ansu Fati.

ADVERTISEMENT

Aşa se explică faptul că polul puterii la nivel de Academii şi centre de copii şi juniori s-a mutat încet dar sigur spre estul Europei, în special în ţări din spaţiul ex-iugoslag sau ex-sovietic.

Partizan Belgrad a stopat supremaţia lui Ajax

Partizan Belgrad a depășit Ajax la numărul jucătorilor crescuți, minimum trei sezoane, între 15 și 21 de ani și ajunși acum în cele 31 de ligi analizate în studiul CIES Football Observatory.

ADVERTISEMENT

Studiul Institutului Elvețian de Statistică clasifică patru echipe din țările fostului bloc comunist în primele 5 poziții, cu Dinamo Zagreb, Dinamo Kiev și Șahtior întregind această panoplie. De altfel, acest lucru s-a văzut şi la recentul meci al lui Dinamo Kiev la Barcelona, în Champions League, unde Mircea Lucescu, având mulţi jucători cu COVID, a apelat la tineri din pepinieră şi a fost la un pas de egal!

La noi doar Viitorul, Dinamo şi Craiova au această politică

În ce ne priveşte, suntem departe de aceste cluburi care au înţeles că este vital să crească jucători şi numai Viitorul Constanţa, cu Academia lui Gică Hagi, Dinamo şi Craiova pot intra în discuţie.

ADVERTISEMENT

Viitorul se poate lăuda cu 26 de fotbaliști promovați din Academia lui Gică Hagi, 11 fiind și în prezent la club. Cel mai sus se situează Ianis (Rangers), Răzvan Marin (Cagliari) și Tudor Băluță (Brighton/ Dinamo Kiev). Dinamo a dat zece de astfel de jucători iar Craiova şase, dar recent a reuşit să îl vândă pe Valentin Mihăilă la Parma, pentru 8,5 milioane euro.

ADVERTISEMENT
Tags: