Life

Ce conțin, de fapt, cârnații cabanos. Surpriza e uriașă. Adevărul despre un produs pe care românii îl cumpără mereu de la Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image

Ce ingrediente au, de fapt, în compoziție cârnații cabanos. Mulți români cumpără produsul de la Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image.
13.01.2024 | 08:30
Ce contin de fapt carnatii cabanos Surpriza e uriasa Adevarul despre un produs pe care romanii il cumpara mereu de la Lidl Kaufland Carrefour sau Mega Image
Ce conțin, de fapt, cârnații cabanos. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât de sănătoși sunt, de fapt, cârnații cabanos. Mulți români îi cumpără zilnic de la magazine precum Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image, fără să știe ce pericole pentru sănătate pun în coș.

Ce conțin cârnații cabanos

Un studiu realizat recent a scos la iveală faptul că celebrii cârnați cabanos pe care românii îi cumpără și îi consumă adesea conțin nitriți de sodiu. Este vorba despre un tip conservant interzis în mai multe țări din Europa, precum Norvegia, Suedia și Germania.

ADVERTISEMENT

Cercetarea a fost realizată de InfoCons, o asociație de consumatori nonguvernamentală, și au fost supuse analizei opt 8 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC Aldis SRL, SC Auchan Romania SA, SC Angst Ro SRL, SC Goodies Meat Production SRL, Carrefour Romania SA, SC Cia Aboliv SRL, Cristim 2 Prodcom SRL.

Rezultatul a arătat că cea mai mare cantitate de nitriți găsită, 109.1 mg/kg, se afla în produsul Aldis Cabanos Extra, 450 de grame. Următoarele pe listă au fost Angst Cabanos Vid 280g, Selgros Cabanos 450g și Carrefour Carnati cabanos 450g.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cea mai mică cantitate de nitriți găsită a fost sub limita de detecție de 0.83 mg/kg și este vorba despre cârnații cabanos de la Cris Tim, de 300 de grame. Media cantității de nitriți găsite în produsele studiate este de 29.67 de mg/kg.

Câtă sare conțin

Iar când vine vorba de cantitatea de sodiu, pe primul loc se află  produsul Cris-Tim Carnati cabanos 300g. Pe locul doi aflându-se Aldis Cabanos Extra 450g, Angst Cabanos Vid 280g, Selgros Cabanos 450g, Selgros Cabanos 450g și Carrefour Carnati cabanos 450g.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află produsul l Pikok Cabanosi 350g, de la Lidl. Iar în cazul aportului energetic, după numărul de kcal, primul loc este ocupat de Cris-Tim Carnati cabanos 300g, cu 425 de kcal.

Pe următoarele locuri se află: Carrefour Carnati cabanos 450g, Angst Cabanos Vid 280g și Aldis Cabanos Extra 450g, iar la polul opus, cu cele mai puține kcal, Auchan Cabanos 250g, cu puțin peste 240 de kcal, notează libertatea.ro. 

ADVERTISEMENT

Conform site-ului Mega Image, cârnații cabanos de la Caroli, de 330 de grame, au o valoare energetică de 303 kcal/100 g. Sodiul se află în proporție de 2.8 g pe 100 g. Ingredientele produsului sunt: carne de porc din UE, slănina, apă, proteină vegetală din SOIA, sare, condimente, proteină animală din porc, stabilizatori (difosfați, trifosfați), extracte de condimente, proteină vegetală hidrolizată, extract de drojdie, zaharuri (dextroză) arome, antioxidant (eritorbat de sodiu), concentrat (nitrit de sodiu), colorant (carmine). precum și membrană artificială comestibilă.

ADVERTISEMENT