News

Peștele pe care mulți români îl adoră este, de fapt, toxic. Nu-l mai cumpăra și nu-l mai mânca

Acest tip de pește a fost retras de la vânzare în alte țări, pentru că ar fi toxic pentru organism, dar românii continuă să-l cumpere. 
24.11.2023 | 10:54
Pestele pe care multi romani il adora este de fapt toxic Nul mai cumpara si nul mai manca
Peștele pe care mulți români îl consumă este toxic pentru organism/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Peștele pe care mulți români îl adoră este, de fapt, toxic. Este vorba despre pangasius, un soi de pește des cumpărat la noi în țară. Acesta mai este cunoscut și sub numele de Basa, dar specialiștii trag un semnal de alarmă. Pangasius este un tip de pește periculos pentru organism!

Pangasius, cel mai toxic soi de pește pe care românii îl adoră

Pangasius este un pește de apă dulce originar din Vietnam. Mulți români îl consumă, pentru că este ieftin, nu conține oase și are un conținut scăzut de grăsimi, dar nu știu la ce riscuri se expun. Un singur kilogram de pangasius costă 30 de lei în magazine de la noi din țară. Deși se regăsește pe mesele tuturor, experții susțin că acesta reprezintă o serie de riscuri mari pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Puțini știu faptul că pangasius este pescuit din cele cele mai poluate râuri din lume, și anume râul Mekong. Acesta conține mult mercur, un metal extrem de greu, care este asociat cu cancer și anomalii psihice, conform Eurek Alert.

Pangasiusul este expus la microorganisme extrem de toxice și la deversări care au metale grele, materiale plastice și pesticide. De aceea, experții consideră acest tip de pește la limita toxicității. Consumat, el devine periculos pentru organismul uman.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, potrivit unor studii, se zvonește că peștele pangasius este un experiment genetic al cercetătorilor din China. Se crede că aceștia doreau să producă un pește care să reziste și în apele cele mai poluate și să nu fie pretențios.

Se hrănește cu microorganisme moarte

Această specie de pește hibrid provine din apele Vietnamului, unele dintre cele mai poluante de pe tot globul. De regulă, el se hrănește cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar și cu resturi de pești morți.

ADVERTISEMENT

Anumite substanțe dăunătoare pentru oameni se pot depune în corpurile peștilor. În plus, s-a constatat că fileurile de pangasius sunt tratate cu fosfați și acid citric în timp ce este procesat. Specialiștii susțin că un consum mare de fosfați poate duce la boli grave de inimă. Totuși, dacă doriți să-l consumați, specialiștii sfătuiesc consumatorii să îl gătească la temperaturi ridicate și să nu-l mănânce niciodată în stare crudă.

Trei persoane au decedat la Murgeni după ce au consumat pangasius

Autoritățile au scos la iveală faptul că aproximativ 200 de porții de ciorbă și pește pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la spital, pentru a fi prelevate probe. Reamintim faptul că trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit după ce au mâncat preparatele la o mănăstire din localitate.

ADVERTISEMENT

În plus, alți 20 de pacienți au acuzat stări de rău. În acest caz, Mănăstirea Floreşti a primit o amendă de 40.000 de euro, pentru că nu era autorizată să aibă cantină de tip catering. Directoarea Institutului de Medicină Legală Iaşi, Diana Bulgaru, a declarat că probele care au fost aduse spre analiză aparţin uneia dintre persoanele aflate în viaţă.

„Sunt probe care intră în aria de lucru a medicinei legale. Noi facem determinări toxicologice, screeningul prin reacţii chimice. Ce se încearcă la IML este punerea în evidenţă, în situaţia în care din probele rezultate vor rezulta, a nitriţilor, pesticidelor, medicamentelor, drogurilor, alcoolii metilic şi etilic, etilenglicol, urmând ca rezultatele obţinute să fie transmise organelor abilitate. Probele, la momentul actual, exclud nitriţii, nitraţii, exclud alcooliii”, a declarat dr Diana Bulgaru, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT