News

Ce conțin, de fapt, roșiile și pătrunjelul cumpărate din piață. Descoperire șocantă, românii nu știu ce mănâncă

Alarmă alimentară. Descoperiri ireale în roșiile și pătrunjelul pe care românii le cumpără de la piață, acestea nu trec testul de laborator
20.04.2024 | 13:43
Ce contin de fapt rosiile si patrunjelul cumparate din piata Descoperire socanta romanii nu stiu ce mananca
Un simplu test de laborator demonstrează ce conțin de fapt legumele din piețe, Românii aproape că se otrăvesc zilnic. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Descoperiri șocante în roșiile și pătrunjelul pe care românii le cumpără de la piață. Din ce în ce mai frecvent, legumele și verdețurile de pe tarabele piețelor și din supermarketuri nu trec testele de laborator.

Legume pline de pesticide în piețe

O campanie derulată de Observator a scos la iveală de trei ori într-un an verdeață contaminată cu pesticide. Dintre toate produsele, ceapa verde a ieșit cel mai curată din punct de vedere chimic. Salata verde conține urme de pesticide, dar cele mai mari probleme persistă în cazul plantelor aromatice.

ADVERTISEMENT

„În cazul pătrunjelului, de pildă, una dintre probe are un conţinut de plumb relativ mare. Intoxicatiile cu plumb sunt periculoase că boli, mergându-se până la saturnism, boli grave care pot da manifestări confundate de multe ori cu bolile mentale”, a spus pentru sursa citată Alexandru Cîrîc, director ICA.

În mod alarmant, cercetătorii au găsit bacteria E-coli pe pătrunjel, o bacterie extrem de periculoasă. Aceasta poate provoca decesul, spitalizări și boli grave.

ADVERTISEMENT

„Putem ajunge până la deces, spitalizări, boli grave. Poate proveni din ceea ce a fost pe tarabă, poate proveni din lipsa de igienă a celui care manipulează, poate proveni din apa cu care știm că la tarabă se tot stropește, dacă apă nu e potabilă”, a mai spus Alexandru Cîrîc.

Roșii scumpe și contaminate cu substanțe periculoase

Roșiile de pe tarabele piețelor sunt contaminate cu etefon care sunt o substanță periculoasă. Situația este similară și în cazul roșiilor vândute la prețuri exorbitante, care sunt tratate cu etefon, o substanță care poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv amețeli, slăbiciune și afecțiuni ale pielii, inimii și ficatului.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională Fitosanitară ar trebui să se asigure că nu cumpărăm legume și fructe pline de pesticide. Cu toate acestea, și produsele testate în cadrul controlului oficial au picat testul.

Capacitatea limitată a laboratorului din Băneasa permite analizarea a cel mult 60 de probe pe săptămână, o cifră mult prea mică în comparație cu volumul de marfă expusă pe tarabe.

ADVERTISEMENT

Ce fac autoritățile pentru a elimina pericolele

Autoritățile par să nu ia măsuri adecvate. Conform legii, loturile nonconforme trebuie retrase de pe piață, iar producătorii trebuie monitorizați pe tot parcursul sezonului.

Cu toate acestea, atunci când se întâmplă să găsească probleme, abia atunci acționează. Astfel, dacă autoritățile nu își fac datoria, noi, consumatorii obișnuiți, trebuie să ne protejăm singuri.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
O nouă televiziune în România. A început să emită
O nouă televiziune în România. A început să emită
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi