News

Acestea sunt cele mai toxice legume din România. Sunt pline de pesticide

Legumele sau fructele sunt extrem de toxice în ultima vreme, însă primele în acest top negativ se află legumele din terasele care se află în sudul României.
13.03.2024 | 23:50
Acestea sunt cele mai toxice legume din Romania Sunt pline de pesticide
Acestea sunt cele mai toxice legume din România. Sunt pline de pesticide
ADVERTISEMENT

Cel puțin asta arată o analiză a Autorității naționale Fitosanitare, care susține că peste 40% dintre legumele românești există substanțe extrem de periculoase. Cele mai nocive legume ar fi mărarul, salata și roșiile. Au fost luate peste 1.300 de probe de legume din România, analizate de experții fitosanitari.

Acestea sunt cele mai toxice legume din România

Conform Digi 24, cifrele din raportul din 2023 sunt duble față de cel din 2022, pentru că fermierii folosesc tot mai multe pesticide. De exemplu în 2022 nivelul de contaminare al legumelor era de 27,9%, iar acum vorbim de 40%. Majoritatea legumelor toxice provin din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt salata, mărarul și roșiile.

ADVERTISEMENT

Cifrele arată că în 67% din probele de mărar și salată sunt contaminate cu substanțe periculoase, în timp ce în cazul roșiilor vorbim de 64%. Reziduurile toxice provin de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere, în această ordine. Specialiștii vorbesc despre un nivel depășit cu mult peste maxima admisă pentru majoritatea substanțelor.

Mai mult, medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate la expunerea la aceste pesticide, pe termen lung și mediu. Vorbim despre boli grave, care pot cauza decesul. ”Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcțiilor endocrine”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

Conform cercetărilor, expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. Ce pot face oamenii pentru a se proteja? În teorie legumele ar trebui spălate minute bune înainte de consum, însă ideal ar fi ca fermierii să respecte legea și să nu mai folosească aceste substanțe toxice în limite peste cele normale.

Legumele și fructele sunt tot mai toxice din cauza pesticidelor

Cu toate acestea, fermierii protestează și au ieșit în stradă în mai toate orașele din Europa, tocmai pentru că nu sunt de acord că Uniunea Europeană dorește să le interzică folosirea pesticidelor. Așadar, pe principiul banii sunt mai importanți ca sănătatea, rămâne de văzut încotro se va îndrepta agricultura europeană și cea românească în următorii ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, experții fitosanitari au găsit în legume azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Organizația Mondială a Sănătății îi sfătuiete pe oameni să spele foarte atent fructele și legumele și, acolo unde este posibil, să descojească fructele.

”Prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Acestea se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii.

ADVERTISEMENT

Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001”, mai precizau experții OMS.

ADVERTISEMENT
Tags: