News

Ce pericole ascund alimentele din piață. Multă lume le consideră sănătoase, însă în realitate sunt contaminate

Românii țin neapărat să mănânce sănătos, însă în realitate nici cele mai ”sănătoase” alimente din piață nu sunt tocmai ce ar trebuie să fie.
05.02.2024 | 20:58
Ce pericole ascund alimentele din piata Multa lume le considera sanatoase insa in realitate sunt contaminate
Ce pericole ascund alimentele din piață. Multă lume le consideră sănătoase, însă în realitate sunt contaminate
ADVERTISEMENT

Dovada? Reporterii Observatornews.ro au testat mai multe astfel de alimente de pe tarabe, în teorie sănătoase, pentru a vedea de fapt cât de sănătoase sunt. Din păcate vorbim despre niște alimente contaminate, practic extrem de periculoase.

Ce pericole ascund alimentele din piață, contaminate peste măsură

Așadar, românii vor fi cel puțin surprinși să afle că mărarul de pe tarabă era contaminat cu o substanță chimică de 10 ori peste limita legală. În urmă cu un an, ancheta “Ce ne puneţi în mâncare” a stârnit reacții în întreaga societate, după ce s-a dovedit că leușteanul, printre altele, era ”scăldat în pesticide”.

ADVERTISEMENT

Din păcate nimic nu s-a schimbat în bine, pentru că majoritatea alimentelor de pe piață sunt tratate, stropite sau injectate, astfel că o alimentație sănătoasă pare o utopie. Ideal ar fi ca oamenii să știe mereu ce pun pe farfurie, însă în zilele noastre acest lucru rămâne o enigmă.

Așadar, există o singură soluție, ca hrana să fie testată în laborator. Desigur, omul de rând nu are vreme și nici disponibilitatea financiară pentru un astfel de experiment, însă aici intervin jurnaliștii, curioși să vadă cât de sănătos mănâncă românii.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat și anul trecut, când au existat nereguli grave care puneau consumatorilor viața în pericol. Aleandru Cîrîc, directorul ICA, transmitea că leușteanul dintr-o piață avea valori de pesticid de 452 de ori peste limita admisă. ”Leuşteanul, cu 452 de ori depăşire. Acel produs trebuie absolut distrus”, a explicat expertul.

Alimentele din piețele bucureștene, duse și testate la laborator

După un an de la acea concluzie, iată că a venit din nou rândul alimentelor să fie testate. S-a început și acum cu verdeața, cumpărată de la mai multe piețe din Capitală, dar și din București. Au fost luate mai multe mostre de mărar, pătrunjel sau leuștean. Surprinzător, de data aceasta leușteanul trece testul, însă mărarul e contaminat.

ADVERTISEMENT

”O probă de mărar a înregistrat depăşiri la unul dintre pesticide, la epoxiconazol, de peste 10 ori fata de limita legala”, a transmis Aleandru Cîrîc. Trebuie menționat că Epoxiconazolul este un fungicid care devine cancerigen atunci când e folosit în cantități peste limită. ”Afectează oasele, sistemul endocrin şi ficatul, iar copiilor nenăscuţi le poate provoca malformaţii”, avertizează medicii.

”Consumul unor astfel de produse sunt un pericol pentru siguranta consumatorului. ICA a notificat autoritățile în conformitate cu obligațiile legale, iar autoritățile cu siguranță vor lua măsuri”, punctează directorul ICA. Paulina Gabor, director al direcției fitosanitare, nu poate accepta aceste rezultate și îi avertizează pe comercianți și producători.

ADVERTISEMENT

”Dacă se confirmă, producător va fi monitorizat pe o perioadă îndelungată, cât e ciclul de vegetație al culturii. Nu ştiu dacă la acest moment produce cineva, date fiind condițiile climatice”, a declarat Paulina Gabor, conform sursei citate. Mai mult, Autoritatea Fitosanitară a trimis o echipă în piețe, pentru verificări suplimentare. Momentan, doar pentru legume și fructe.

ADVERTISEMENT