În țara noastră, foarte multe persoane sunt de părere că laptele de vacă vândut în piață este mult mai sănătos decât cel din marile lanțuri de supermarketuri. În realitate, lucrurile se pare că stau exact invers.
Când vorbim de viața la oraș, cetățenii se duc la piață pentru că vor să mănânce exact ”ca la țară”. Au iluzia că aceste alimente sunt toate foarte sănătoase și lipsite de fel și fel de aditivi care le pot pune în pericol sănătatea.
În realitate, sunt unele situații în care lucrurile stau pe dos. De exemplu, dacă vorbim de laptele aflat pe tarabele din unele piețe, situația este una extrem de gravă și de alarmantă pentru cetățeni.
Recent, o serie de analize de laborator ale acestui aliment au scos la iveală nereguli uriașe. Cei de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au constatat faptul că laptele vândut în unele piețe este plin de microbi.
”După tratamentul termic, laptele a fost ținut în niște condiții nu tocmai prielnice. Dacă vorbeam despre un lapte crud, aveam voie să regăsim un număr total de germeni, un număr de micro-organisme de 100.000.
La acest lapte care a fost tratat termic găsim 370.000. Deci este un lapte foarte murdar”, spune Alexandru Cîrîc, director general al ICA, pentru cei de la Observator News.
Printre bacteriile periculoase depistate se numără Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella şi Salmonella. Specialiștii spun că ele au efecte grave mai ales la copii. Pot cauza migrene şi dureri musculare, până la toxiinfecţii alimentare severe.
Puși să explice de ce există astfel de situații, cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-au rezumat la a da sfaturi cetățenilor.
”Recomand cumpărătorilor să nu achiziţioneze din astfel de locuri”, spune Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA. ”Aceşti oameni există, ei sunt sancţionaţi, dar sunt inconştienţi, că apar sporadic”, mai adaugă acesta.