Ce conține peștele pangasius, aflat printre preferințele românilor atunci când vine vorba de alegerea meniului pentru prânz sau cină. Deși gustul este plăcut, specialiștii spun că nu este cea mai bună variantă dacă ținem la sănătatea noastră.
Tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni a adus în atenția publică pericolul reprezentat de consumul acestui tip de pește. Amintim că trei oameni au murit, iar alți 23 au fost internați în spital după ce ar fi mâncat Pangasius. Ancheta este încă în desfășurare pentru a se stabili care a fost, de fapt, cauza deceselor.
Acest pește este ales chiar și de cei mai pretențioși dintre oameni, pentru că nu are oase și nu lasă un miros neplăcut în casă atunci când este gătit. Ba chiar, prețul este mult mai mic în comparație cu alte specii de pești.
Însă, el nu este foarte sănătos pentru organism, fiind o specie hibrid. Pangasius a apărut în urma unei încrucișări între mai multe specii de pește, fiind creat de cercetătorii chinezi, potrivit studiilor.
El se găsește, în special, în Vietnam, în apele fluviului Mekong, fiind unul dintre cele mai poluate din lume. În mod normal trăiește în apele asiatice, în sud-estul Asiei și Indochina. Însă, în unele țări peștele pangasius este crescut și în scopuri comerciale.
Este un pește de apă dulce, care aparține familiei somnului. De altfel, el este cunoscut și ca somn de rechin, datorită aspectului similar cu al rechinului. În special, forma aripioarelor și vârful ascuțit amintește de această specie.
Este crescut și în acvarii, fiind folosit în scop industrial, notează Tytkleva.net. Cererea pentru acest pește a crescut foarte mult, în ultimii ani, fiind vândut în magazine, în special sub formă de fileuri congelate.
Însă, specialiștii atrag atenția că această specie a fost creată pentru a curăța apele foarte poluate. Prin urmare, el se hrănește cu microorganisme toxice, fiind supus deversărilor care conțin metale grele și plastic.
În plus, studiile au arătat că peștele pangasius conține un nivel mare de mercur. Nu oferă beneficii organismului, din contră: conține foarte puține proteine și un nivel mic de acizi grași omega 3.