Life

Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum.
23.04.2024 | 21:09
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum. Sursa foto: doxologia.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Cui aparține și cine are acces la ea. Numele i-a fost schimbat în anul 2019 de Papa Francisc, în prezent fiind cunoscută drept Arhiva Apostolică a Vaticanului. La baza acesteia stă Biblioteca secretă.

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum. Locul a lansat numeroase controverse de-a lungul anilor și a fost subiectul multor filme și articole.

ADVERTISEMENT

Biblioteca găzduiește încă din anul 1610 manuscrise de mari dimensiuni de o importanță deosebită pentru întreaga omenire. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea aici se aflau informații la care aveau acces toți.

Mai exact, este vorba de 650 de departamente, care conțin peste 35.000 de cărți și diverse documente. Printre cei 85 de kilometri de rafturi se numără acte diverse. Arhiva se întinde, dacă rafturile ar fi puse în linie dreaptă, pe o lungime de 85 de km.

ADVERTISEMENT

Se zvonește că cea mai mare colecție de literatură ocultă din lume se află după zidurile bibliotecii din Vatican. De asemenea, arhiva secretă are pagini din protocolul de interogare a lui Galileo Galilei din anul 1638.

În plus, în biblioteca de la Vatican se mai află rândurile scrise de către Maria Antoinette înainte de execuția din 1793 sau verdictul pronunțat de Inchiziție (tribunalul ecleziastic care avea în sarcină reprimarea ereziei) în cazul astronomului Giordano Bruno, în anul 1600.

ADVERTISEMENT

Totodată, oamenii care ajung în interior pot descoperi scrisoarea primită de Papa Clement al VII-lea și scrisă în 1530. Aceasta conține informații cu privire la nunta regelui Henric al VII-lea cu Catherine din Aragon.

O altă lucrare care ar fi ținută sub cheie de instituție este Cartea Muta, care ar data din anul 1677. Documentul, susțin cei care cred în existența sa, ar explica procesul prin care se poate obține aur dintr-un metal impur.

ADVERTISEMENT

Arhiva secretă de la Vatican, denumire nouă

Arhiva secretă de la Vatican are o denumire nouă de câțiva ani. Din 2019 este cunoscută ca și Arhiva Apostolică a Vaticanului. Decizia a fost luată de Papa Francisc, care și-a justificat alegerea prin intermediul unei scrisori.

„Arhiva Pontificală, care a luat naștere din nucleul documentar al Camerei Apostolice și al Bibliotecii Apostolice propriu-zise (așa-numita Bibliotecă secretă) între primul și al doilea deceniu al secolului al XVII-lea, a început să fie numită Arhiva Secretă (Archivum Secretum Vaticanum) abia pe la mijlocul aceluiași secol.

A fost găzduită în încăperi adecvate din Palatul Apostolic, a crescut în timp într-o măsură remarcabilă și a fost deschisă imediat la cererile de documente care ajungeau la Pontiful Roman, la cardinalul Camerlengo și apoi la cardinalul Arhivar și Bibliotecar din întreaga Europă și din lume”, se arată în scrisoarea care a fost publicată pe site-ul instituției.

Filozoful și matematicianul german Gottfried Wilhelm von Leibniz scria în anul 1702 că Biblioteca de la Vatican poate fi considerată Arhiva Centrală a Europei. Deschiderea oficială a Arhivei pentru cercetătorii din toate țările a avut loc în 1881.

În altă ordine de idei, oamenii trebuie să știe că Arhiva Apostolică a Vaticanului este deschisă oricui dorește să consulte documentele depozitate. Curioșii trebuie să depună un formular online și să îndeplinească mai multe cerințe. Ei pot primi inclusiv copii după documentele solicitate.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”