News

Influent cardinal de la Vatican, fost consilier al Papei Francis, condamnat pentru corupție. Schemele financiare care l-au dus în spatele gratiilor

Un tribunal de la Vatican l-a condamnat pe cardinalul italian Angelo Becciu, fost consilier al Papei Francisc, la cinci ani și jumătate de închisoare
16.12.2023 | 22:24
Influent cardinal de la Vatican fost consilier al Papei Francis condamnat pentru coruptie Schemele financiare care lau dus in spatele gratiilor
Scandaluri financiare la Vatican. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angelo Becciu, în vârstă de 75 de ani, a fost cel mai înalt oficial al Vaticanului care s-a confruntat vreodată cu astfel de acuzații și a fost văzut cândva ca un candidat papal. El a negat cu tărie toate acuzațiile ce i-au fost aduse, inclusiv de deturnare de fonduri și abuz de putere.

Instanța a dispus confiscarea de la cei condamnați a 166 de milioane de euro și i-a obligat să despăgubească părțile civile cu peste 200 de milioane de euro. Sfântul Scaun se constituise ca “parte vătămată”, iar alte patru entități ale Vaticanului s-au constituit părți civile, solicitând sute de milioane de euro, inclusiv pentru daune morale și de reputație.

ADVERTISEMENT

Printre ceilalți inculpați condamnați sâmbătă se numără Enrico Crasso, un fost manager de investiții al Vaticanului, condamnat la șapte ani de închisoare, și fostul angajat al Vaticanului Fabrizio Tirabassi, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

Influent cardinal de la Vatican, condamnat pentru corupție

Procesul s-a axat pe o afacere imobiliară din Londra care s-a soldat cu pierderi uriașe pentru Biserica Catolică. Avocatul cardinalului Angelo Becciu a declarat că clientul său este nevinovat și că va face apel. Cardinalul a fost judecat alături de alți nouă inculpați, toți fiind condamnați pentru unele capete de acuzare și găsiți nevinovați pentru altele.

ADVERTISEMENT

Procesul, care a scos la iveală lupte interne și intrigi în cele mai înalte ranguri ale Vaticanului, a durat doi ani și jumătate. După ce trei judecători au petrecut mai mult de cinci ore examinând verdictul, președintele Curții, Giuseppe Pignatone, a anunțat că Angelo Becciu a fost condamnat pentru deturnare de fonduri.

Ceilalți, printre care se numărau finanțiști, avocați și foști angajați ai Vaticanului, au fost acuzați de diverse infracțiuni, printre care fraudă, spălare de bani și abuz de funcție. Cu toții au negat că au comis vreo infracțiune.

ADVERTISEMENT

“Reafirmăm nevinovăția cardinalului Angelo Becciu și vom face apel”, a declarat avocatul lui Becciu, Fabio Viglione, după verdict. “Respectăm hotărârea, dar cu siguranță vom face apel”, a spus acesta, citat de BBC News.

Afacerile care l-au dus în spatele gratiilor

Cazul – primul în care un cardinal a fost judecat de un tribunal de la Vatican – a fost un subiect de intrigi și de scamatorii. Acesta a implicat acuzații de nereguli financiare la vârful Vaticanului, activități de camuflaj de genul celor care au caracterizat adesea lumea secretă a Sfântului Scaun.

ADVERTISEMENT

Totul s-a concentrat în jurul unei clădiri care nu se afla la Vatican, nici măcar la Roma, ci la o mie de kilometri distanță. Mai exact la Londra, în bogata Chelsea, fiind vorba de un fost depozit aparținând magazinului Harrod’s.

În 2014, Vaticanul a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru a achiziționa o participație de 45% din clădire, care urma să fie transformată în apartamente de lux. Până în 2018, Secretariatul de Stat al Vaticanului a decis să cumpere integral proprietatea, investind alte 150 de milioane de euro în achiziție. Se presupune că semnatarul întregii tranzacții a fost cardinalul Becciu, care era la acea vreme înlocuitorul pentru afaceri generale al Vaticanului – de fapt, șeful de cabinet al Papei.

Banii, din care o parte urmau să fie folosiți pentru acțiuni caritabile, au fost plătiți într-un fond administrat de un finanțist italian stabilit la Londra, Raffaele Mincione, care a orchestrat achiziția. Când, ulterior, Secretariatul a cerut ajutor financiar de la propria bancă a Vaticanului, acest lucru a stârnit îngrijorare – și un raid al poliției Vaticanului care a dus la acuzațiile împotriva lui Becciu, Mincione și a altor opt persoane.

Dar ancheta privind afacerile lui Becciu nu s-a limitat la afacerea imobiliară din Londra.

Cardinalul a fost, de asemenea, acuzat că a direcționat sume mari de bani către dieceza sa natală din Sardinia, o parte dintre acestea fiind, se pare, în beneficiul familiei sale. De asemenea, se presupune că a plătit aproape 600.000 de euro unei alte acuzate, Cecilia Marogna, pentru a ajuta la eliberarea unei călugărițe răpite în Mali.

Procurorii au declarat că, în schimb, aceasta a cheltuit o mare parte din bani pe bunuri de lux și vacanțe. Marogna, care își oferise serviciile Vaticanului ca expert în informații, a vizitat reședința lui Becciu în mai multe rânduri. Ambii au negat afirmațiile privind o relație sexuală.

Acuzațiile împotriva lui Becciu l-au transformat pe acesta în primul cardinal judecat vreodată pentru infracțiuni financiare. De asemenea, l-au determinat pe Papa Francisc să îl lipsească de drepturi, inclusiv cel de a vota într-un viitor conclav pentru a alege succesorul lui Francisc.

După ce a fost înlăturat din funcție de către Papa în 2020, acesta a susținut o conferință de presă pentru a-și pleda nevinovăția.

“Până joi, la ora 18:02, m-am simțit ca un prieten al Papei, un executant fidel al voinței sale”, a declarat cardinalul Becciu. “Apoi, Papa a spus că nu mai are încredere în mine”.

Întreaga afacere a devenit un test pentru obiectivul Papei Francisc de a curăța finanțele Vaticanului, care au fost mult timp afectate de scandaluri, care au bântuit papalitatea predecesorului lui Francisc, Benedict al XVI-lea. Rezultatul cazului ar putea avea implicații semnificative pentru moștenirea lui Francisc ca reformator.

ADVERTISEMENT