News

Imagini de arhivă inedite! Cum era examenul de Bacalaureat pe vremea Regelui Mihai. A terminat cu note deosebite

Examenul de Bacalaureat este susținut în România încă din 1925. La 15 ani de la acest moment, și Regele Mihai susținea examenul maturității, alături de colegii săi de liceu.
22.06.2022 | 13:10
Imagini de arhiva inedite Cum era examenul de Bacalaureat pe vremea Regelui Mihai A terminat cu note deosebite
Imagini de arhivă inedite cu Regele Mihai în timpul examenului de Bacalaureat. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Emoțiile examenului de Bacalaureat continuă și în cursul zilei de astăzi, când peste 126.000 de elevi au susținut proba la alegere a profilului. Au trecut deja de ce a fost mai greu, limba româna și matematica, iar pentru o mică parte dintre elevi, mai urmează un pas de făcut, cel al probei la limba maternă. Bacul este pentru toți cei care vor să devină absolvenți ”cu acte în regulă” ai celor 12 ani de școală. Și așa era și în urmă cu câteva zeci de ani, când însuși Regele Mihai susținea examenul maturității.

Ce se întâmpla în țară când Regele Mihai susținea examenul de Bacalaureat

Arhivele Naționale ale României au publicat pe Facebook o serie de imagini de colecție, surprinse chiar în momentele în care Regele Mihai I (la momentul respectiv  susținea examenul de Bacalaureat. Se întâmpla în aceeași perioadă finală din iunie, însă anul 1940 nu era deloc unul obișnuit; țara, regiunea și lumea se aflau sub auspiciile războiului, iar România abia urma să fie aruncată într-o vâltoare sumbră.

ADVERTISEMENT

Răul urma să se întâmple chiar la o zi după ce principele Mihai încheia examenul de Bacalaureat, desfășurat între zilele de 24 și 27. Unele dintre fotografiile publicate de către Arhivele Naționale sunt datate 27 iunie 1940. În ziua următoare, statul primea un ultimatul de la Uniunea Sovietică, pentru a elibera teritoriile Basarabiei și Bucovinei. Ocupația sovieticilor a fost înfăptuită în doar câteva zile – până la data de 3 iulie, aceștia controlau teritoriile pe care și-au propus să le preia. În mare parte, invazia a fost una pașnică, însă au existat și unele incidente armate între români și sovietici.

Până atunci, însă, principele Mihai era surprins în timp ce susține proba orală la matematică, de exemplu. Ceva mai jos poți observa și lucrarea scrisă pe care Regele a susținut-o la aceeași materie, fiind notată cu 10. Și totuși, faptul că Mihai era principe și fiul conducătorului țării n-a contat neapărat atunci când s-au acordat notele. Media de la Bacalaureat a acestuia n-a fost una perfectă, ci a reușit să obțină, în final, 9,50.

ADVERTISEMENT
regele mihai i bacalaureat 1
Regele Mihai la proba orală de matematică. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României.
regele mihai i bacalaureat 6
Lucrarea la matematică de la Bac a lui Mihai I. Sursa foto: Facebook.

Tot în imaginile Arhivei Naționale apare Regele Mihai I, alături de ceilalți trei colegi de clasă care au susținut și ei examenul. Pentru Mihai a fost înființată clasa palatină, una specială, care a fost realizată astfel încât alături de el să fie tineri din toate păturile sociale. Astfel, principele a fost expus unor categorii diverse de oameni. Chiar el mărturisea că i-a făcut foarte mare plăcere să îi aibă alături pe colegii săi.

regele mihai i bacalaureat 2
Mihai I, alături de cei trei colegi cu care a susținut Bacalaureatul în 1940. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României.

În imaginea de mai jos, apar din nou Mihai și tatăl său, Regele Carol al II-lea, acesta din urmă oferindu-i o distincție fiului său. Iar în ultima imagine, apar cei patru elevi care au susținut examenul de Bacalaureat, alături de Rege și de profesorii din comisia de examinare.

ADVERTISEMENT
regele mihai i bacalaureat 4
Mihai I și Regele Carol al II-lea. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României.
regele mihai i bacalaureat 5
Regele Carol al II-lea, Mihai I, elevii din clasa palatină și profesorii examinatori de la Bacalaureat. Sursa foto: Arhivele Naționale ale României.