Emoțiile examenului de Bacalaureat continuă și în cursul zilei de astăzi, când peste 126.000 de elevi au susținut proba la alegere a profilului. Au trecut deja de ce a fost mai greu, limba româna și matematica, iar pentru o mică parte dintre elevi, mai urmează un pas de făcut, cel al probei la limba maternă. Bacul este pentru toți cei care vor să devină absolvenți ”cu acte în regulă” ai celor 12 ani de școală. Și așa era și în urmă cu câteva zeci de ani, când însuși Regele Mihai susținea examenul maturității.
Arhivele Naționale ale României au publicat pe Facebook o serie de imagini de colecție, surprinse chiar în momentele în care Regele Mihai I (la momentul respectiv susținea examenul de Bacalaureat. Se întâmpla în aceeași perioadă finală din iunie, însă anul 1940 nu era deloc unul obișnuit; țara, regiunea și lumea se aflau sub auspiciile războiului, iar România abia urma să fie aruncată într-o vâltoare sumbră.
Răul urma să se întâmple chiar la o zi după ce principele Mihai încheia examenul de Bacalaureat, desfășurat între zilele de 24 și 27. Unele dintre fotografiile publicate de către Arhivele Naționale sunt datate 27 iunie 1940. În ziua următoare, statul primea un ultimatul de la Uniunea Sovietică, pentru a elibera teritoriile Basarabiei și Bucovinei. Ocupația sovieticilor a fost înfăptuită în doar câteva zile – până la data de 3 iulie, aceștia controlau teritoriile pe care și-au propus să le preia. În mare parte, invazia a fost una pașnică, însă au existat și unele incidente armate între români și sovietici.
Până atunci, însă, principele Mihai era surprins în timp ce susține proba orală la matematică, de exemplu. Ceva mai jos poți observa și lucrarea scrisă pe care Regele a susținut-o la aceeași materie, fiind notată cu 10. Și totuși, faptul că Mihai era principe și fiul conducătorului țării n-a contat neapărat atunci când s-au acordat notele. Media de la Bacalaureat a acestuia n-a fost una perfectă, ci a reușit să obțină, în final, 9,50.
Tot în imaginile Arhivei Naționale apare Regele Mihai I, alături de ceilalți trei colegi de clasă care au susținut și ei examenul. Pentru Mihai a fost înființată clasa palatină, una specială, care a fost realizată astfel încât alături de el să fie tineri din toate păturile sociale. Astfel, principele a fost expus unor categorii diverse de oameni. Chiar el mărturisea că i-a făcut foarte mare plăcere să îi aibă alături pe colegii săi.
În imaginea de mai jos, apar din nou Mihai și tatăl său, Regele Carol al II-lea, acesta din urmă oferindu-i o distincție fiului său. Iar în ultima imagine, apar cei patru elevi care au susținut examenul de Bacalaureat, alături de Rege și de profesorii din comisia de examinare.