Life

Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum.
23.04.2024 | 21:09
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum. Sursa foto: doxologia.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Cui aparține și cine are acces la ea. Numele i-a fost schimbat în anul 2019 de Papa Francisc, în prezent fiind cunoscută drept Arhiva Apostolică a Vaticanului. La baza acesteia stă Biblioteca secretă.

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum

Care sunt actele ce se găsesc în arhiva de la Vatican. Cine este la conducerea instituției și ce persoane o pot vizita acum. Locul a lansat numeroase controverse de-a lungul anilor și a fost subiectul multor filme și articole.

ADVERTISEMENT

Biblioteca găzduiește încă din anul 1610 manuscrise de mari dimensiuni de o importanță deosebită pentru întreaga omenire. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea aici se aflau informații la care aveau acces toți.

Mai exact, este vorba de 650 de departamente, care conțin peste 35.000 de cărți și diverse documente. Printre cei 85 de kilometri de rafturi se numără acte diverse. Arhiva se întinde, dacă rafturile ar fi puse în linie dreaptă, pe o lungime de 85 de km.

ADVERTISEMENT

Se zvonește că cea mai mare colecție de literatură ocultă din lume se află după zidurile bibliotecii din Vatican. De asemenea, arhiva secretă are pagini din protocolul de interogare a lui Galileo Galilei din anul 1638.

În plus, în biblioteca de la Vatican se mai află rândurile scrise de către Maria Antoinette înainte de execuția din 1793 sau verdictul pronunțat de Inchiziție (tribunalul ecleziastic care avea în sarcină reprimarea ereziei) în cazul astronomului Giordano Bruno, în anul 1600.

ADVERTISEMENT

Totodată, oamenii care ajung în interior pot descoperi scrisoarea primită de Papa Clement al VII-lea și scrisă în 1530. Aceasta conține informații cu privire la nunta regelui Henric al VII-lea cu Catherine din Aragon.

O altă lucrare care ar fi ținută sub cheie de instituție este Cartea Muta, care ar data din anul 1677. Documentul, susțin cei care cred în existența sa, ar explica procesul prin care se poate obține aur dintr-un metal impur.

ADVERTISEMENT

Arhiva secretă de la Vatican, denumire nouă

Arhiva secretă de la Vatican are o denumire nouă de câțiva ani. Din 2019 este cunoscută ca și Arhiva Apostolică a Vaticanului. Decizia a fost luată de Papa Francisc, care și-a justificat alegerea prin intermediul unei scrisori.

„Arhiva Pontificală, care a luat naștere din nucleul documentar al Camerei Apostolice și al Bibliotecii Apostolice propriu-zise (așa-numita Bibliotecă secretă) între primul și al doilea deceniu al secolului al XVII-lea, a început să fie numită Arhiva Secretă (Archivum Secretum Vaticanum) abia pe la mijlocul aceluiași secol.

A fost găzduită în încăperi adecvate din Palatul Apostolic, a crescut în timp într-o măsură remarcabilă și a fost deschisă imediat la cererile de documente care ajungeau la Pontiful Roman, la cardinalul Camerlengo și apoi la cardinalul Arhivar și Bibliotecar din întreaga Europă și din lume”, se arată în scrisoarea care a fost publicată pe site-ul instituției.

Filozoful și matematicianul german Gottfried Wilhelm von Leibniz scria în anul 1702 că Biblioteca de la Vatican poate fi considerată Arhiva Centrală a Europei. Deschiderea oficială a Arhivei pentru cercetătorii din toate țările a avut loc în 1881.

În altă ordine de idei, oamenii trebuie să știe că Arhiva Apostolică a Vaticanului este deschisă oricui dorește să consulte documentele depozitate. Curioșii trebuie să depună un formular online și să îndeplinească mai multe cerințe. Ei pot primi inclusiv copii după documentele solicitate.

ADVERTISEMENT