News

Ce efecte are coronavirusul asupra problemelor cardiace ale românilor? Medicul Cristian Udroiu: ”Majoritatea celor care vin cu infarct au sub 50 de ani”

Medicul cardiolog Cristian Udroiu a vorbit despre cum a influențat coronavirusul problemele cardiace ale românilor în ultimul an.
28.05.2021 | 11:27
Ce efecte are coronavirusul asupra problemelor cardiace ale romanilor Medicul Cristian Udroiu Majoritatea celor care vin cu infarct au sub 50 de ani
Medicul Cristian Udroiu a observat ca a scazut varsta pacientilor cardiaci si ca acestia vin cu forme grave de boala Montaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Reputat medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență din București, Cristian Udroiu, a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK despre situația pacienților cu boli cardiovasculare și legătura cu pandemia de coronavirus.

Medicul Cristian Udroiu, despre efectul pandemiei: ”Au venit în forme mult mai grave”

”În perioada pandemiei, numărul de prezentări, pe cardiologie, a scăzut. Pe programul de infarct, de exemplu, numărul de pacienți care s-au prezentat a fost cu 30% mai puțin decât echivalentul anului 2019”, spune medicul cardiolog Cristian Udroiu.

ADVERTISEMENT

Doar că, dacă numărul de cazuri pare să fie mai mic, situația pacienților ajunși la secțiile de cardiologie ale spitalelor este mult mai gravă, lucru pe care medicul Cristian Udroiu l-a și explicat pentru FANATIK.

”Acei pacienți care au venit, au venit în forme mult mai grave decât înainte. Adică, dacă înainte, o procedură de angioplastie primară, un pacient cu infarct, avea un stent, era o procedură de 10 -15 minute, acum vin mult mai mulți pacienți cu complicații. Prezentare tardivă, cu mai multe vase bolnave, proceduri lungi, cu mai multe stenturi, deci pacienți mai complicați”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

Oamenii ”au fugit” de spitale

Mai mult, explică medicul, situația gravă a multor pacienți cu boli cardiovasculară a fost înrăutățită de frica de a ajunge la spitale din cauza pandemiei de coronavirus și de teama de a nu se infecta cu temutul virus.

Cristian Udroiu
Cristian Udroiu, medic cardiolog, a explicat legatura dintre pandemia de coronavirus si probleme cardiace din ultima vreme

 

”În pandemie, pacienții nu au venit de frică, și-au ignorat durerea, nu se mai prezintă la primele semne de durere, așa cum e bine. Pacientul cu infarct e bine să se prezinte în primele 6-12 ore de la debutul durerii”, spune cardiologul.

ADVERTISEMENT

Cardiologul a observat că a scăzut vârsta pacienților cu probleme

”Vârsta pacienților, media de vîrstă, a scăzut, jumătate din pacienți sunt cu vârste între 40-50 de ani. Cel mai tânăr pacient, cu infarct, avea 27 de ani. Era mare fumător și complet neglijat. În general, profilul pacientului cu infarct care se prezintă la noi este tânăr, până în 45-50 de ani, sedentar, hipertensiv, dislipidemic, mare fumător, asta e marea problemă, fără niciun tratament acasă. Se consideră zmeu, poate să facă ce vrea, dar vine prost. Iar într-o gardă de 10 pacienți, 5 sunt sub 50 de ani”, explică, pentru FANATIK, medicul cardiolog Cristian Udroiu.

Mai mult, explică specialistul de la Spitalul Universitar, situația pare să se înrăutățească pe zi ce trece, mai ales când vine vorba despre vârsta celor bolnavi cardiac.

ADVERTISEMENT

”70 % din pacienții cu infarctsunt tineri, sedentari, fumători! În ultima săptămână, de exemplu, am tratat 3 bărbați între 30 și 35 de ani. Le-am pus la fiecare câte 4-5 stenturi”, explică medicul Cristian Udroiu.

Medicul, avertisment pentru sedentari

Închiderea sălilor de sport, susține medicul cardiolog, a fost corectă în pandemie, dar faptul că oamenii nu au mai făcut mișcare este de condamnat.

Din punct de vedere strict sanitar, al pandemiei, epidemiologic, închiderea sălilor de sport este corectă, nu se poate contesta, mai ales că lumea nu purta mască, erau purtători asimptomatici. Pacientul însă nu a mai făcut mișcare nici în aer liber și așa a crescut riscul cardiovascular”, explică medicul Cristian Udroiu.

Care sunt soluțiile să evităm un drum la ”Urgențe”

Cu toate acestea explică specialistul de la Universitar, există soluții pentru a sta departe de secțiile de cardiologie din spitale și de Urgențe.

”Prevenția primară este soluția. Însemnă sport cât mai mult, orice fel de mișcare în aer liber și stop fumat. La mișcare punem și o alimentație corespunzătoare, să arzi ceea ce mănânci. Iar sportul face bine și direct, cardiac, cât și mental, relaxează, scade stresul și, astfel, și riscul coronarian”, a mai spus reputatul medic Cristian Udroiu.

ADVERTISEMENT