Life

Ce este bine să faci cu lumânarea cu care ai luat Lumină. Greșeala uriașă făcută de credincioși

Ce este indicat să faci cu candela cu Lumina Sfântă. Eroarea pe care o comit foarte mulți oameni după Învierea Domnului.
15.04.2023 | 13:31
Ce este bine sa faci cu lumanarea cu care ai luat Lumina Greseala uriasa facuta de credinciosi
Ce este indicat să faci cu candela cu Lumina Sfântă. Eroarea pe care o comit foarte mulți oameni după Învierea Domnului. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce este bine să faci cu lumânarea cu care ai luat Lumină. Greșeala uriașă făcută de credincioși. Potrivit rânduielilor bisericești este o candelă specială pe care oamenii trebuie să o păstreze cu foarte mare atenție.

Ce este indicat să faci cu candela cu Lumina Sfântă. Eroarea pe care o comit foarte mulți oameni după Învierea Domnului

Descoperă mai jos ce este indicat să faci cu candela cu care ai Lumina Sfântă de la Biserică, după Liturghie. Foarte multe persoane comit o eroare majoră după Învierea Domnului și o aruncă sau o folosesc alături de restul lumânărilor.

ADVERTISEMENT

Ei bine, aceasta trebuie să rămână aprinsă până când ajungem acasă. În plus, trebuie să stea la mijlocul mesei din dimineața de duminică, 16 aprilie 2023, dar și pe toată perioada Săptămânii Luminate. Așadar, se arde în fiecare zi puțin câte puțin.

De asemenea, lumânarea se poate lăsa aprinsă la mormintele celor dragi. Unii credincioși păstrează lumânarea de la Înviere, după ce primesc încuviințarea preotului, pentru a o aprinde atunci când trec prin momente de primejdie, boală sau de mare încercare.

ADVERTISEMENT

„Luăm cu toţii lumină sfântă şi ne bucurăm de lumina lui Hristos, care este viaţa şi bucuria noastră. Când plecăm de la Biserică în noaptea de Înviere, după Sfânta Liturghie, plecăm cu lumânarea aprinsă.

E foarte frumos să mergem să populăm străzile oraşelor cu lumânări aprinse, să mergem apoi la cimitir la cei dragi, să aprindem o lumânare, căci lumina lui Hristos luminează şi celor vii, şi celor adormiţi.

ADVERTISEMENT

Această lumânare o avem aprinsă şi la masa de Paşte, în mijlocul mesei. Aceasta tronează acolo pentru că Iisus Hristos este lumina lumii. Imaginea aceasta a luminii este în mijlocul mesei de Paşte”, spune părintele Vasile Ioana de la Biseria Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, într-o filmare de pe Facebook – Trinitas TV.

Tradiții, obiceiuri și superstiții legate de Lumânarea de la Înviere

Lumânarea de la Înviere are în jurul său numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. În unele zone ale țării fetele care se pregăteau să se mărite furau o bucată din această lumânare pentru vrăjile de dragoste pe care le făceau de Sânziene.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei ne spune că în noaptea de Sfântul Vasile se picură două picături de ceară din aceasta într-un bol cu apă neîncepută. Dacă picăturile ajung să se unească înseamnă că bărbatul la care se gândea fata urmează să-i devină soț.

De asemenea, în alte părți din România oamenii afumă vitele cu lumina Învierii, în timp ce în Moldova aceasta se aprinde împreună cu cele de la ceremonia religioasă de la Biserică pentru a avea parte de noroc și sănătate.

Se mai spune că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare pe o grindă de lemn, un prag sau la o fereastră. Acest lucru reprezintă un semn de protecție împotriva tuturor duhurilor necurate.

ADVERTISEMENT