Life

Ce este boala Parkinson, de care suferea Natașa Raab în ultimii ani. Actrița a murit la 70 de ani

Ce este boala Parkinson, afecțiunea de care Natașa Raab suferea în ultimii ani. Actrița s-a stins din viață la 70 de ani.
24.10.2023 | 09:32
Ce este boala Parkinson de care suferea Natasa Raab in ultimii ani Actrita a murit la 70 de ani
Natașa Raab suferea de boala Parkinson. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Natașa Raab, actrița care s-a stins din viață pe 23 octombrie, la 70 de ani, suferea de boala Parkinson. A primit acest diagnostic în urmă cu mai bine de trei ani.

Ce este boala Parkinson, de care suferea actrița Natașa Raab

Pe 23 octombrie 2023, Natașa Raab s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani. În ultimii ani de viață, actrița a suferit de boala Parkinson. Astfel, aceasta s-a retras din viața publică și s-a mutat la femeia care avea grijă de ea după diagnosticul primit.

ADVERTISEMENT

Regretata actriță a primit acest diagnostic în 2020, iar vestea a întristat-o foarte tare. În ultimul timp, starea sa de sănătate s-a agravat, pentru că se deplasa și vorbea cu greu.

Boala Parkinson este o afecțiune idiopatică, neurologică și degenerative care apare în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Afecțiunea se manifestă prin mișcări lente, tremor, hipertonie, precum și dificultăți în a realiza activități fizice, precum mersul și chiar menținerea echilibrului.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce boala avansează, persoanele afectate se por confrunta cu tulburări de somn și de vorbire, dar și cu disfuncții cognitive. În general, primele simptome ale bolii apar după vârsta de 60 de ani și extrem de rar înainte de 50 de ani.

Deocamdată, nu se știe dacă această boală se poate vindeca sau dacă se poate produce stoparea ei. Singurul lucru care se poate face în prezent este încetinirea evoluției bolii Parkinson cu ajutorul tratamentului medicamentos, fizic și chirurgical.

ADVERTISEMENT

Natașa Raab a fost o actriță foarte apreciată în România

Născută pe 15 iulie 1953, la Huedin, în Clujm Natașa Raab făcea parte dintr-o familie unde cei mai mulți aveau o pasiune pentru muzică. A absolvit Liceul Gheorghe Barițiu din Cluj-Napoca, iar studiile superioare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (1988), la clasa lui Mircea Albulescu.

În perioada în care era studentă, Natașa Raab a făcut canto cu Stela Simonetti. A cântat jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a Casei Armatei din Cluj. De asemenea, a cântat muzică populară la ansamblul “Mărțișorul”.

ADVERTISEMENT

A avut mai multe roluri în teatru de-a lungul carierei, dar și în filme de succes. Natașa Raab a fost nominalizată la Gopo, la categoria cea mai bună actriță în rol principal, pentru interpretarea din filmul “Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011).

A interpretat personajul Hermina, în serialul “Inimă de țigan”. A fost, totodată, cunoscută pentru că a jucat-o pe Coana Chiva în reclamele la produse lactate.

ADVERTISEMENT