Life

România e în doliu după moartea Natașei Raab: „Poate că acolo sus va fi… prea bun, prea ca la țară…”

Curg râuri de lacrimi după moartea Natașei Raab. Reacțiile emoționante ale celor care au cunoscut-o și îndrăgit-o pe „Coana Chiva”.
23.10.2023 | 22:56
Romania e in doliu dupa moartea Natasei Raab Poate ca acolo sus va fi prea bun prea ca la tara
Primele reacții după moartea Natașei Raab. Sursa foto: monatj Fanatik
ADVERTISEMENT

Natașa Raab a părăsit definitiv scena, răpusă de boală, la numai 70 de ani. În urma ei au rămas să plângă cei care au avut onoarea să o cunoască, dar și simpli români ce au urmărit-o cu atenție pe scena teatrelor la care a jucat de-a lungul timpului ori în filme.

Primele reacții după moartea Natașei Raab. Colegii și prietenii, sfâșiați de durere

Luni, 23 octombrie 2023, iubita actriță Natașa Raab a încetat în viață. Avea numai 70 de ani, însă boala nemiloasă cu care a fost diagnosticată în 2020- Parkinson- a răpus-o. Afecțiunea își pusese serios amprenta asupra ei, nu mai putea merge și abia mai vorbea.

ADVERTISEMENT

În primăvara acestui an, după ce a fost dată dispărută de apropiații care nu o mai puteau contacta, cancan.ro a scos la iveală faptul că celebra „Coana Chiva” se află internată într-o clinică privată, în care era îngrijită corespunzător.

După ce soțul său, medicul Vlad Guțul, a murit în anul 2019, răpus de cancer, Natașa Raab, care în tinerețe a avut un neoplasm ovarian, fapt penrtru care nu a devenit niciodată mamă, a rămas singură pe lume.

ADVERTISEMENT

„Nu poate deloc să mai meargă, nu mai vorbește și nici nu mai mănâncă singură. Scoate cuvinte din când în când, mai leagă fraze, dar fără o logică anume. Se află într-o clinică privată care se ocupă de pacienți cu această boală. Din păcate, pacienții care suferă de Parkinson au nevoie de îngrijiri speciale 24 din 24 de ore, este foarte greu ca cineva să aibă grijă acasă de un bolnav.

Este vizitată de prietena ei cea mai bună, însă, în rest, nu vrea să fie văzută așa. Natașa își dorește să fie ținută minte așa cum era înainte: splendidă, fină, veselă, mereu elegantă”, au spus apropiații pentru sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă familia nu mai era lângă ea, Natașa Raab era, în continuare, o femeie foarte iubită. O perioadă chiar a stat la doamna Vicky, femeia care a îngrijt-o după ce medicii au diagnosticat-o cu Parkinson.

Denis Ștefan: „A fost un om deosebit”

Acum, după moartea Natașei Raab, oamenii care au iubit-o varsă lacrimi amare. Denis Ștefan a cunoscut-o mai bine la filmările filmului Păcală se întoarce, apărut în 2006, dar și pe platourile serialului fenomen Inimă de țigan, care a făcut furori în 2008.

ADVERTISEMENT

În celebra telenovelă, Natașa Raab a interpretat-o pe Hermina Dumbravă, mătușa Irinei, tânăra care trăia o iubire interzisă cu Codruț- Denis. Contactat de FANATIK, actorul ne-a mărturisit că, din păcate, nu au mai ținut legătura, însă pierderea este inimaginabilă.

„Din păcate, iața ne-a dus în direcții diferite. Îmi pare rău. A fost o colegă cu care am lucrat foarte bine și un om deosebit. Am avut plăcerea să lucrez cu Natasha atât în Păcală se întoarce cât și în Inima de țigan. Era o actrița talentată și generoasă cu ceilalți actori, o calitate de apreciat în meseria noastră”, ne-a spus Denis Ștefan.

Și Mihai Călin, cu care de asemena a jucat în telenovela mai sus amintită, a transmis un mesaj emoționant. „Îmi pare rau. Nu pot să spun decât: ‘Dumnezeu s-o odihneasca!’”.

Marina Almășan, devastată de vestea că Natașa Raab a murit

Marina Almășan și Natașa Raab s-au cunoscut în urmă cu aproape două decenii, pe vremea când actrița era manechin la casa de modă a Zinei Dumitrescu. Scriitoarea și-o amintește pe artistă ca pe o femeie „focoasă”, ce a cucerit-o de la prima interacțiune.

„Pe Natașa Raab mi-a prezentat-o mama Zina, acum vreo 20 de ani, la o prezentare de modă 50 plus, al cărei producator am fost. Natașa a fost manechinul Zinei, la Casa de modă Venus: o frumusețe de femeie, focoasă și deșteaptă, din păcate ‘prea trăitoare în provincie’, ceea ce condamnă un artist talentat la un nemeritat con de umbră.

Totuși, la o ediție ‘Femei de 10, Barbați de 10′, de acum vreo 5 ani, am avut-o ca invitată. Ce vulcan de femeie! Ce bun vorbitor! Ce om plin de viață! …Ca să nu mai vorbesc că, grație ei, am reușit să închei un extrem de avantajos contract cu Compania COVALACT (…’de țară, prea bun, prea ca la țară’).

De atunci am pastrat legătura, la telefon și m-am bucurat să mai schimbăm povești, ca fetele. Îi țin minte și tristețea provocată de ‘plecarea’ soțului iubit, îi țin minte și deznădejdea din pandemie, când, țintuita fiind la pat de o boală parșivă, își făcea griji NU pentru ea, ci pentru bătrâna mamă ajunsă în azil si pentru fratele, bolnav de cancer pancreatic…Of, Doamne, de un an nu mai vorbisem cu Natașa și eram pe undeva liniștită… pe principiul ‘no news is good news’.

Iată însă că astăzi seara a ajuns la mine vestea aceea cenușie, atât de rea, atât de …definitivă…Drum bun spre stele, Natașa! Poate că acolo sus va fi într-adevăr…prea bun, prea ca la țară…”, a scris Marina Almășan pe Facebook, după moartea Natașei Raab.

Lia Olguța Vasilescu, ultim omagiu pentru Natașa Raab

Și Lia Olguța Vasilescu, fostul Ministru al Muncii și Protecției Sociale, i-a adus un ultim omagiu Natașei Raab. „O mare artistă își joacă, de astăzi, cel mai greu rol: cel pentru eternitate! Puternică și seducătoare, elegantă și distinsă, Natașa Raab a fost una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale Teatrului Național Craiova.

Cetățean de Onoare al Băniei, Natașa Raab rămâne în memoria publicului pentru jocul său plin de forță, pentru stilul actoricesc inconfundabil, dar și un model de viață pentru tinerii ce aspiră la faima artei teatrale. A cucerit o lume întreagă cu talentul său. De astăzi, cucerește universul. Drum lin în lumină!”, a transmis Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Coana Chiva a plecat astăzi spre ceruri

De mai bine de un deceniu, Natașa Raab a devenit pentru mulți Coana Chiva, simpatica bunicuță ce-și răsfăța nepoata cu iaurturile și produsele lactate „pre bune, prea ca la țară”. „Coana Chiva îți mulțumește pentru tot. Drum lin, Natașa Raab”, este mesajul publicat de Covalact de Țară pe social media la scurt timp de la anunțul trist.

Totodată, Televiziunea Română a confirmat vestea și a reacționat după trecerea în lumea celor drepți a actriței. „Din păcate, avem o veste tristă. A murit actrița Natașa Raab. A fost nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011).

A jucat în spectacole precum Unchiul Vanea, în regia lui Mircea Cornișteanu, premiat de UNITER în anul 1990, …Escu de T. Mușatescu, dar și în filme – serialul TV Lumini și umbre, Adela, Poziția copilului, Din dragoste cu cele mai bune intenţii etc. Dumnezeu s-o odihnească-n pace!”, este textul publicat de Arhiva TVR pe Facebook.

Cine a fost Natașa Raab

Natașa Raab a venit pe lume la Huedin, în Cluj- unde și-a petrecut și mare a parte din copilărie- pe 15 iulie 1953. După căsătoria care a durat aproape patru decenii cu soțul său, actrița a luat numele de Natașa Raab-Guțul și a fost recunoscută pentru cariera impresionantă.

Talentul s-a transmis prin genă. Pentru că provenea dintr-o familie în care toată lumea cânta, în tinerețe a luat lecții de canto de la Stela Simonetti. Astfel a ajuns să interpretez jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a Casei Armatei din Cluj, dar și muzică populară la ansamblul „Mărțișorul”.

Liceul l-a făcut la Gheorghe Barițiu, în Cluj-Napoca, apoi și-a continuat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind eleva lui Mircea Albulescu. După absolvire, a jucat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Totodată, de-a lungul timpului, Natașa Raab a mai colaborat cu Teatrul Odeon din București și Teatrul Național din Cluj. Regretata artistă a prezentat estivalul Național „Maria Tănase”, Crizantema de Aur, Crizantema de Argint la Chișinău, precum și diferite evenimente cultura ori emisiuni radio.

ADVERTISEMENT