Noul Cod al Muncii intră în vigoare astăzi, 22 octombrie după ce a fost adoptat de deputați în urmă cu o lună și a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, salariații pot solicita până la 10 zile libere lucrătoare pe an calendaristic, pentru urgențe de familie, însă acesta trebuie să anunțe dinainte angajatorul și trebuie să stabilească, alături de acesta, un mod de recuperare.
Tot de sâmbătă, angajatorul va fi obligat să acorde concediu paternal la solicitarea scrisă a angajatului. De asemenea, angajatul poate solicita până la 5 zile pe an pentru îngrijirea unei rude bolnave, scrie Hotnews.
Noul Cod al Muncii prevede amenzi de până la 8.000 de lei angajatorilor care refuză acordarea concediului de îngrijitor, care nu va afecta concediul de odihnă și nici vechimea.
Angajații care și-au încheiat perioada de probă și au mai mult de 6 luni vechime la același angajator vor mai putea solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile.
Noua lege stabilește și dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare din aceste joburi.
În cazul în care un angajat face o plângere legată de prevederile legale de mai sus, acesta are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de tratament advers din partea angajatorului. Dacă acest lucru, totuși, se întâmplă, angajatul are dreptul să se adreseze unei instanțe, pentru a solicita despăgubiri sau schimbarea situației de la locul de muncă.
Angajații care au copii cu vârsta de până la 11 ani, cei care îngrijesc rude sau a cei a căror stare de sănătate nu le permite deplasare la locul de muncă, pot solicita să lucreze de acasă.
Potrivit noului Cod al Muncii, în perioada de telemuncă sau de muncă la domiciliu, angajații se vor bucura de toate drepturile prevăzute de lege, cu excepția sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
Salariații vor trebui, însă, să respecte regulamentul stabilit cu angajatorul, pentru astfel de situații.