Life

Ce este, de fapt, cronomunca. Mulți români vor solicita să lucreze așa

Care este, în realitate, semnificația conceptului de cronomuncă. Foarte multe persoane vor dori să opteze pentru acest program.
29.02.2024 | 19:20
Ce este de fapt cronomunca Multi romani vor solicita sa lucreze asa
Care este, în realitate, semnificația conceptului de cronomuncă. Foarte multe persoane vor dori să opteze pentru acest program. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, cronomunca. Mulți români vor solicita să lucreze așa. Termenul a fost inventat de jurnalista Ellen C. Scott, după ce angajații și-au schimbat dorințele din cauza pandemiei de coronavirus.

Care este, în realitate, semnificația conceptului de cronomuncă. Foarte multe persoane vor dori să opteze pentru acest program

Care este, în realitate, semnificația conceptului de cronomuncă. Foarte multe persoane vor dori să opteze pentru acest program care începe să prindă tot mai mult contur în străinătate, dar și în rândul angajaților din România.

ADVERTISEMENT

Acest termen a fost inventat pentru prima dată de jurnalista britanică Ellen Scott în buletinul informativ Working on Purpose. Aceasta consideră că reevaluarea muncii este o evoluție firească a discuțiilor despre bunăstarea la locul de muncă.

Oamenii își pot adapta programul prin intermediul acestui tip de muncă la orele lor cele mai productive. Concret, tendința acestuia urmărește să se lucreze în perioadele de productivitate ale fiecărui angajat în parte.

ADVERTISEMENT

Un angajat poate da cel mai mult randament la primele ore ale dimineții, în intervalul 10:00 – 14:00, în timp ce altul se concentrează mai bine noaptea sau foarte târziu. Așadar, acest nou tip de muncă îi lasă pe oameni să lucreze mai mult în perioadele din zi sau din noapte în care se simt cel mai productiv.

Cronomunca, programul anului 2024?

Cronomunca pare să fie un program tot mai căutat de angajați, după munca remote sau în sistem hibrid. Specialiștii în domeniu consideră că anul 2024 va fi unul foarte important din acest punct de vedere. Angajații au tendința să se îndrepte spre această variantă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, companiile se gândesc să implementeze această tendință care le permite oamenilor să renunțe la orele standard de birou, 09:00 – 17:00, și să aleagă programe care să se potrivească cu ”cronotipurile” personale, ora naturală la care corpul lor vrea să doarmă.

„Ne vom analiza mai profund modul în care ceasurile noastre biologice și scăderile și creșterile naturale ale energiei ar trebui să ne definească ziua de lucru”, notează publicația forbes.com.

ADVERTISEMENT

Un sondaj New World of Work arată că 44,9% dintre companii au introdus programe de lucru eșalonate sau flexibile. Aceasta este o schimbare majoră în operațiunile lor în peisajul post-pandemic, mai ales dacă angajații lucrează în diferite fusuri orare.

„Nu mai petrecem cu toții o oră și ceva cu naveta și putem înțelege cu adevărat când suntem cei mai productivi și cum să profităm la maximum de locul nostru de muncă”, spune Dirk Buyens, profesor de management de resurse umane la Vlerick Business School din Bruxelles, conform BBC.

Psihologul clinician american Michael Breus susține că există patru cronotipuri. 55% dintre oameni au productivitate maximă în mijlocul zilei (10:00 – 14:00), iar 15% sunt mai eficienți dimineața foarte devreme.

De asemenea, specialistul din Statele Unite ale Americii mai transmite că 15% din angajați lucrează mai bine până târziu în noapte, în timp ce 10% dintre oameni au un ritm circadian care poate varia de la o zi la alta.

ADVERTISEMENT