Crește numărul țărilor din Europa care testează săptămâna de lucru de 4 zile. În ultimii ani, companii importante din unele state mari de pe bătrânul continent au făcut pasul către acest nou mod de activitate a angajaților.
În 2022, Marea Britanie a fost primul stat important din Europa unde a fost testat programul de lucru de 4 zile pe săptămână. A fost aplicat timp de 6 luni, în cadrul a peste 60 de companii cu 3000 de angajați. Rezultatele au fost pozitive.
Noul ritm de muncă s-a aplicat pentru angajați din sectorul financiar, în industria IT și în construcții, în comerțul online, în studiouri de animație, în marketing și în baruri.
O analiză a cercetătorilor de la Cambridge și Boston a scos în evidență că, după ce s-a aplicat programul redus, zilele de concediu medical s-au redus cu aproximativ două treimi.
În plus, aproape 40% dintre muncitori au declarat că s-au simțit mai puțin stresați după experiment decât înainte. De asemenea, numărul angajaților care au demisionat a scăzut cu 57%.
Cel mai important este faptul că s-a observat o creștere medie a cifrei de afaceri de aproximativ 1,4%. În concluzie, 56 dintre cele 61 de companii participante au declarat că doresc să păstreze săptămâna de 4 zile.
Anterior, săptămâna de lucru de patru zile a fost deja testată și în Africa de Sud, Australia, Irlanda sau SUA. La inițiativă au participat peste 500 de companii. Rezultatele au confirmat efectele pozitive.
Modelul de succes din Marea Britanie și din alte locuri de pe glob va fi copiat și de o altă forță financiară a Europei. Din această lună, 45 de companii și organizații din Germania vor adopta, timp de șase luni, săptămâna de lucru de 4 zile.
În ciuda faptului că vor petrece mai puțin timp la birou sau în home-office, angajații își vor primi salariul integral. Proiectul este inițiat de compania de consultanță Intraprenor, în colaborare cu organizația non-profit 4 Day Week Global (4DWG), notează DW.com.
Cei care insistă pentru săptămâna de lucru de patru zile spun că măsura va ajuta la reducerea deficitului de lucrători calificați, asta pentru că ar crește productivitatea angajaților. Se crede că oamenii care lucrează doar 4 zile în loc de cinci sunt mai motivați și, implicit, mai productivi.