News

Ce este, de fapt, legea arendei. A fost depusă din nou în Parlament

Legea arendei a ajuns, din nou, pe masa parlamentarilor. Cum vor fi afectați, de acum încolo, agricultorii care au încheiat contracte de arendă.
22.04.2024 | 09:30
Ce este de fapt legea arendei A fost depusa din nou in Parlament
Legea arendei a fost depusă, din nou, în Parlament. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Legea arendei a intrat, din nou, în atenția parlamentarilor. Aceasta a fost depusă în Parlament și vine la pachet cu o serie de modificări. Iată ce trebuie să știe toți românii care activează în domeniul agriculturii.

Ce este arenda și cum vor fi afectați agricultorii de noul proiect legislativ

Contractul de arendă este, în esență, o convenție de natură juridică. Aceasta stipulează că una dintre părți, numită arendator transmite către o altă parte, numită arendaș, bunuri agricole. Aceste bunuri pot fi exploatate o anumită perioadă de timp, iar în schimbul lor se oferă bani. Acest preț poartă numele în termeni juridici de arendă.

ADVERTISEMENT

Pe 9 aprilie, Legea arendei nu a trecut de Camera Deputaților din cauză că nu a îndeplinit condiția votului. Însă, acum, aceasta a fost depusă din nou în Parlament.

Principalul motiv pentru care a intrat în atenția parlamentarilor a fost o stipulație esențială. Și anume, introducerea unei perioade minime noi pentru contractele de arendă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, se cere ca perioada minimă a unui astfel de contract să fie de 7 ani. Deși nu este pentru prima dată când se dorește introducerea acestei perioade, până acum, inițiativele legislative au fost respinse de două ori.

Noul act normativ nu va produce efecte asupra contractelor aflate în derulare

Proiectul anterior a fost respins prima dată de către Curtea Constituțională, iar a doua oară nu a trecut de votul Parlamentului. Noua perioada a contractului de arendă este stipulată în corpului textului proiectului de lege după cum urmează:

ADVERTISEMENT

”Durata arendării este minim 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă.”, arată agrointel.ro.

Noul proiect legislativ privind modificarea Legii arendei sau Legii nr. 287/ 2009 a fost depus pe 16 aprilie la Senat. Aceasta a intrat în dezbatere în regim de urgență. Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură este co-inițiatorul acestui proiect.

ADVERTISEMENT

Noul proiect legislativ nu presupune doar introducerea termenului de 7 ani în cazul contractului de arendă. Acesta are și o clauză cu notă de interdicție care se adresează celor care au de gând să subarendeze. Potrivit noului proiect de lege, subarendarea este interzisă.

”Subarendarea totală sau parțială, sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”.

Tot în textul noului proiect de lege se mai regăsesc și alte condiții în care contractul de arendă încetează să mai producă efecte înainte de împlinirea termenului. Aceste situații se referă, în general, în cazul decesului arendatorului.

ADVERTISEMENT