Life

Ce este, de fapt, pensia comunitară. Toți românii care au lucrat în străinătate pot beneficia de ea imediat

Ce este pensia comunitară și cum o poți obține. Cei care au lucrat în străinătate pot beneficia de ea. Care sunt condițiile.
15.07.2023 | 16:00
Ce este de fapt pensia comunitara Toti romanii care au lucrat in strainatate pot beneficia de ea imediat
Ce este pensia comunitară și cum poți beneficia de ea. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care au lucrat în străinătate pot beneficia de pensia comunitară. Ce este și ce trebuie să faci pentru a beneficia de ea? Trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru a o primi.

Ce este, de fapt, pensia comunitară. Cum poți beneficia de ea dacă ai lucrat în străinătate

Mulți români lucrează sau au lucrat în străinătate o perioadă mai lungă sau mai scurtă, iar aceștia au dreptul la pensie comunitară. Măsura se aplică doar celor care au lucrat legal, cu alte în regulă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este necesar ca țara în care ai muncit să facă parte din Uniunea Europeană, respectiv Spațiul Economic European. Autoritățile de la Bruxelles au decis, în acest fel, să-i ajute pe cei care au ajuns la vârsta pensionării și au lucrat în UE pe parcursul vieții.

În cazul în care ți-ai plătit contribuțiile la stat în țara UE în care ai muncit, vei primi banii înapoi sub formă de pensie. Cei care lucrează în Italia, de exemplu, și au plătit contribuțiile la INPS, vor avea aceleași beneficii ca italienii.

ADVERTISEMENT

Aceștia achită aceleași contribuții la stat și au dreptul de a ieși la pensie la aceeași vârstă. În plus, pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie anticipată sau pe caz de boală.

Nu contează dacă ai muncit un an sau mai mulți într-o țară membră UE, pentru că poți beneficia oricum de pensia comunitară. Aceasta este acordată independent de locul în care alegi să-ți petreci perioada pensionării.

ADVERTISEMENT

Dacă ai lucrat într-o țară care face parte din Uniunea Europeană, dar la pensie alegi să revii în România, ai dreptul la această pensie. Trebuie doar să faci o solicitare pentru pensia comunitară autorităților din țara în care ai lucrat.

Cum poți solicita pensia comunitară dacă ești în România

În schimb, dacă te afli în România, poți să faci demersurile pentru a obține pensia comunitară după vârsta pensionării de aici. Prima solicitare trebuie făcută la Casa Județeană de Pensii.

ADVERTISEMENT

Dacă ai muncit în mai multe state membre UE, sumele de pensie se vor cumula. Astfel, vei primi lunar o singură sumă de bani. Suma va fi primită în lei sau euro, în funcție de locul în care vrei să-ți petreci bătrânețea.

ADVERTISEMENT