Life

Românii nu mai vor să lucreze în Italia sau Spania. Care sunt cele mai căutate țări

Românii nu mai vor să lucreze în Italia sau Spania, aflate în topul preferințelor până de curând. Care sunt cele mai căutate țări?
03.10.2022 | 09:43
Romanii nu mai vor sa lucreze in Italia sau Spania Care sunt cele mai cautate tari
Românii nu mai vor să lucreze în Italia sau Spania. Ce țări preferă. Sursa foto: freepik.com/ gpointstudio
ADVERTISEMENT

Până acum, românii alegeau în număr mare Italia sau Spania pentru a merge la muncă, însă aceste țări nu mai sunt pe primele locuri în topul preferințelor. Germania și Marea Britanie se numără printre cele mai preferate țări.

Românii nu mai vor să lucreze în Italia sau Spania

Milioane de români au plecat la muncă în străinătate de-a lungul anilor, iar țările pe care le alegeau cei mai mulți erau Italia sau Spania.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au schimbat în ultimul timp, iar românii preferă alte țări în care să-și desfășoare activitățile profesionale.

Potrivit statisticilor din septembrie, Italia și Spania au ajuns pe locurile 10 și 11 în topul țărilor preferate de români.

ADVERTISEMENT

Alte țări au ajuns în topul preferințelor românilor, care aleg să plece în Franța, Belgia, Olanda sau Marea Britanie.

“Luna aceasta, cele mai multe aplicări ale candidaţilor s-au înregistrat pentru Germania, Olanda, Franţa, Belgia şi Marea Britanie. Italia şi Spania plasându-se abia pe locurile 10 şi 11 în topul preferinţelor românilor.”, a declarat Bogdan Badea, director general eJobs, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Sectoarele precum serviciile, turismul și industria alimentară au nevoie de un număr mai mare de angajați. În septembrie au fost postate mii de joburi din aceste domenii.

Sunt mai multe motive pentru care Italia sau Spania au ajuns să nu mai fie preferate de români.

Cel mai probabil, principalul motiv ar fi faptul că economiile celor două țări au fost cele mai afectate de crizele din ultimii ani. În plus, salariile nu reflectă cheltuielile pe care cetățenii le au de făcut.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv al fi faptul că românii cu calificări profesionale mai ridicate și mai adecvate cererii de forță de muncă din Germania, Marea Britanie sau alte țări s-au înmulțit, notează dcnews.ro.

Câți bani trimit românii din Germania și Marea Britanie

În 2021, Germania și Marea Britanie au fost țările de unde au venit în țară cei mai mulți bani (remiteri) de la românii plecați în străinătate. Este vorba despre peste 1,36, respectiv 1,19 miliarde de euro.

În 2008, românii din Italia au trimis în țară peste 2,5, respectiv peste 2 miliarde de euro.

De asemenea, mulți români din Spania muncesc în domeniul agroalimentar, dar și investesc.

ADVERTISEMENT