Life

Ce este, de fapt, uzucapiunea imobiliară și cum poate fi aplicată în 2024. Doar așa poți lua o casă sau un teren pentru care nu ai acte și care nu sunt ale tale. E legal și reglementat prin codul civil

Ce înseamnă, în realitate, uzucapiunea imobiliară și cum se execută în 2024. Numai așa poți intra în posesia unei locuințe pe care nu ai documente.
06.04.2024 | 12:00
Ce este de fapt uzucapiunea imobiliara si cum poate fi aplicata in 2024 Doar asa poti lua o casa sau un teren pentru care nu ai acte si care nu sunt ale tale E legal si reglementat prin codul civil
Ce înseamnă, în realitate, uzucapiunea imobiliară și cum se execută în 2024. Numai așa poți intra în posesia unei locuințe pe care nu ai documente. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, uzucapiunea imobiliară și cum poate fi aplicată în 2024. Doar așa poți lua o casă sau un teren pentru care nu ai acte și care nu sunt ale tale. E legal și reglementat prin Codul Civil. Ce spune legea din România.

Ce înseamnă, în realitate, uzucapiunea imobiliară și cum se execută în 2024. Numai așa poți intra în posesia unei locuințe pe care nu ai documente

Ce înseamnă, în realitate, uzucapiunea imobiliară și cum se execută în 2024. Numai așa poți intra în posesia unei locuințe pe care nu ai documente. Denumirea reprezintă modalitatea unei persoane de a dobândi dreptul de proprietate asupra unui imobil.

ADVERTISEMENT

Această persoană trebuie să se fi comportat ca un proprietar o anumită perioadă de timp. Pentru a intra în posesia unui locuințe este necesară formularea unei cereri de chemare în judecată adresată instanței competente.

Cererea se depune la judecătoria în circumscripția căreia este situat imobilul. Reclamantul trebuie să arate data de la care posedă imobilul sub nume de proprietar, temeiul uzucapiunii și dacă imobilul posedat este sau nu înscris în cartea funciară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cererea de uzucapiune imobiliară trebuie să mai conțină numele ori denumirea vechiului proprietar sau a succesorului acestuia, dacă acesta se cunoaște. La aceasta se anexează mai multe documente cerute de instanța de judecată.

Ce arată Codul Civil despre uzucapiunea imobiliară

Codul Civil vorbește foarte clar despre uzucapiunea imobiliară, care este de două feluri. Prima este uzucapiunea tabulară de 5 ani, ce se aplică celor înscriși în cartea funciară, dar fără a avea o cauză legitimă.

ADVERTISEMENT

A doua modalitate este uzucapiunea extratabulară de 10 ani. Potrivit lege5.ro, pentru aceasta este necesară îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții: proprietarul imobilului a murit sau și-a încetat existența, a renunțat la dreptul de proprietate sau imobilul nu este înscris în nicio carte funciară.

În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să fi făcut același lucru, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.

ADVERTISEMENT

Ce persoane nu pot dobândi un imobil prin uzucapiune

În altă ordine de idei, oamenii trebuie să știe că sunt și anumite persoane care nu pot dobândi un imobil prin uzucapiune. Potrivit art. 918 alin (1), este vorba de locatarul, comodatarul, depozitarul și creditorul gajist.

Din a doua categorie face parte titularul dreptului de superficie, uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, faţă de nuda proprietate. A treia categorie are în prim-plan fiecare coproprietar, în proporţie cu cotele-părţi ce revin celorlalţi coproprietari.

De asemenea, a patra categorie de oameni care nu au dreptul la uzucapiune constă în orice altă persoană care, deţinând temporar un bun al altuia, este obligată să îl restituie sau care îl stăpâneşte cu îngăduinţa acestuia.

ADVERTISEMENT