Life

Ce este dieta Dukan și ce alimente consumă cei care țin acest regim. Există și riscuri importante

Ce este dieta Dukan? Unele persoane se feresc de ea, în timp ce alții au încredere în rezultate. Totuși, există și anumite riscuri.
21.04.2023 | 15:22
Ce este dieta Dukan si ce alimente consuma cei care tin acest regim Exista si riscuri importante
Ce este dieta Dukan și ce alimente consumă cei care țin acest regim. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toată lumea a auzit măcar odată de dieta Dukan. Aceasta a fost creată de Dr. Pierre Dukan și este extrem de populară. Scopul unei astfel de diete este pierderea în greutate într-un timp scurt. De asemenea, dieta Dukan are la bază proteine și cât mai puțini carbohidrați.

Ce este dieta Dukan și ce rezultate promite

Există patru faze în Dieta Dukan. Pentru unele acestea pot fi destul de dificile. Totuși, este bine să știm cum funcționează în primul rând. Carbohidrații ajung să fie reduși treptat, iar în cele patru faze observăm și un regim destul de strict.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru ca rezultatele obținute după dieta Dukan să fie păstrate, este nevoie de un stil de viață sănătos și după încheierea ei. Prima fază din dieta Dukan reprezintă un nou început pentru metabolism.

În această fază sunt consumate doar proteine slabe și pure. Iar aici avem pește, carne de pui și de vită ori curcan. De asemenea, se consumă brânză de vaci, ouă, dar și soia. Oricine poate să mănânce cât dorește, însă nu trebuie să adauge și alte alimente.

ADVERTISEMENT

Ce alimente poți să consumi

Carnea prăjită, sau care conține ulei sunt excluse total. De asemenea, este nevoie de un consum de cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, dar și de mișcare pentru a vedea rezultatele mai repede. Urmează faza doi, care aduce o varietate mai largă de alimente.

Specialiștii spun că în această fază se pierd 2 kilograme pe săptămână. În ceea ce privește alimentele, pot fi consumate cele de mai sus, dar se adaugă și legume în meniu. Cea de a treia fază este consolidarea. Aceasta reprezintă practic tranziția de la un regim strict, la adoptarea unui stil de viață sănătos.

ADVERTISEMENT

În acest mod sunt șanse mari să nu mai acumulezi din nou kilogramele nedorite.Ce poți să consumi în cea de a treia fază a diete Dukan? În ziua de joi mănânci doar proteine pure, deci alimentele din faza 1. În restul de șase zile din săptămână însă poți adăuga și legumele. De asemenea, în această fază pot fi consumate și fructe, dar și o felie de pâine integrală.

Când poți să mănânci pizza și dulciuri

Și pentru că este o fază de consolidare, carnea de porc și de miel sunt și ele permise. Totodată, sunt permise și alte alimente precum dulciuri, ori pizza, însă în zile diferite. Alimentele prăjite însă și dulciurile cu mult zahăr trebuie excluse. Evident, să nu uităm și de hidratare, deci de apă.

ADVERTISEMENT

În ultima fază și anume stabilizarea, lucrurile devin ceva mai ușoare. Această fază este importantă dacă vrem ca rezultatele de după dieta Dukan să se mențină. O persoană poate să mănânce orice, dar bazându-se pe trei reguli esențiale.

Astfel, doar joi se consumă proteine pure. În fiecare zi trebuie consumate 2-3 lingurițe de târâțe, iar apa este obligatorie. La ea se mai adaugă și 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Și totuși care sunt riscurile pentru dieta Dukan? 5 lucruri neplăcute se pot întâmpla.

Riscurile pe care la are dieta Dukan

Primul este deficiența nutrițională. Pentru că vei consuma mai puține fructe, legume, dar și cereale, există riscul de un deficit de vitamine. De aici pot apărea stări de oboseală, ori probleme digestive. În timpul acestei diete există și șansa de apariție a problemelor renale.

Consumul de proteine în mod excesiv suprasolicită rinichii. Drept urmare, riscul de a face piatră la rinichi este unul crescut. Tocmai din acest motiv se recomandă o hidratare corespunzătoare. Și probleme cardiovasculare pot apărea. Unele produse animale pot fi bogate în grăsimi saturate, dar și în colesterol. Astfel, consumate pe termen lung pot duce la apariția de boli cardiovasculare.

Un al patrulea risc la care te expui dacă urmezi dieta Dukan este osteoporoza. Calciul din oase ajunge să se piardă, crescând astfel riscul la fracturi. Ultimul risc și de altfel important pentru mult este efectul yo-yo.

Mai exact, riști să nu poți să te confruntau cu fluctuații de greutate după ce închei dieta. Tocmai din acest motiv, se recomandă consultarea unui nutriționist înainte de a începe dieta Dukan.

ADVERTISEMENT
Tags: