Life

Semnalele care te anunță că ai o deficiență de vitamine. Sfaturile medicului specialist

Cum să-ți dai seama dacă te confrunți cu o deficiență de vitamine. Medicul Carmen Pavelescu a oferit explicații pe înțelesul tuturor.
27.03.2023 | 16:05
Semnalele care te anunta ca ai o deficienta de vitamine Sfaturile medicului specialist
Medicul specialist a dezvăluit cum putem identifica o deficiență de vitamine. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Carmen Pavelescu a explicat cum ne putem da seama dacă avem o deficiență de vitamine. Semnele sunt clare și pot fi observate cu ușurință. Dezvăluirile făcute de specialist în emisiunea Vorbește lumea, difuzată pe Pro TV.

Semnele unei deficiențe de vitamine explicate de medicul Carmen Pavelescu

O deficiență de vitamine poate fi descoperită în urma unor analize amănunțite, dar există și anumite semnale prin care o putem identifica de unii singuri. Un specialist a fost invitat în emisiunea Vorbește lumea, unde a oferit mai multe explicații cu privire la acest subiect.

ADVERTISEMENT

„Deficitul vine în cantitatea pe care noi o avem în organism și o rulăm. Este un metabolism al acestor vitamine, minerale, pe care noi le absorbim. Pe unele dintre ele excretăm, pe altele nu. În funcție de asta apare acest deficit de vitamine prin care organismul are o stare de oboseală, tremurături ale extremităților, picioare neliniștite, somnul este alterat”, a explicat medicul specialist la Vorbește lumea. 

Medicul Carmen Pavelescu a luat pe rând fiecare vitamină în parte și a dezvăluit care sunt semnele care arată că există o anumită deficiență în organism. De pildă, atunci când vitamina A este într-o cantitate prea mică, vederea este slăbită. De asemenea, mai apar și tulburări ale imunității.

ADVERTISEMENT

„Dar toate sunt într-un proces. Nu putem spune doar deficit de vitamină A, vorbim de un complex de vitamine. Vitamine hidrosolubile, vitamine liposolubile. Dacă ar fi să le clasificăm, ca să nu le luăm în ordine alfabetică, le luam în ordinea vitaminelor liposolubile.

Sunt acele vitamine care se absorb în prezența sărurilor biliare. Avem A, D, E și K. Sunt cele care intră în procesul de digestie. Ce avem partea din partea de vitamine hidrosolubile sunt celelalte, complexul B, vitamina C”, a spus medicul Carmen Negoiță despre deficiența de vitamine în cadrul emisiunii prezentate de Lili Sandu la Pro TV.

ADVERTISEMENT

Cum să ne dăm seama dacă ne confruntăm cu deficiența de vitamine

Vitamina C întărește imunitatea și ajută la producerea de anticorpi, ajutând organismul să funcționeze în parametri normali. O deficiență a acestei vitamine, după spusele medicului, este arătată tot de scăderea imunității și de oboseală.

În cazul vitamine B, „vorbim de energie, de partea de concentrare, de atenție, de procese cognitive”, astfel, problemele de concentrare pot fi semne ale unei deficiențe ale acestui complex de vitamine.

ADVERTISEMENT

În schimb, în cazul deficitului de vitamină D, acesta se întâlnește de obicei la persoanele vârstnice, conform medicului Carmen Pavelescu. „Vorbim de pacienții care au piele închisă la culoare și atunci metabolizarea vitaminei se face mai greu. Este vitamina pe care o luăm prin soare”.

În cele din urmă, vitamina E ajută pentru păr, piele și unghii, ceea ce înseamnă că în cazul unei deficiențe, pe acestea din urmă pot apărea pete și decolorări. Iar în cazul vitaminei K: „apar sângerări, pete pe corp, pentru că ea intervine în procesul de coagulare”, a completat medicul specialist.

ADVERTISEMENT