News

Ce este efectul Gloria! Fenomenul a fost surprins pe muntele Ceahlău

Ce este efectul Gloria, un fenomen despre care experții spun că se formează foarte rar
03.07.2021 | 20:10
Ce este efectul Gloria Fenomenul a fost surprins pe muntele Ceahlau
Efectul Gloria a fost surprins în munții Ceahlău. Sursa foto - facebook Gabriel Bărlățeanu
ADVERTISEMENT

Mai exact, efectul Gloria se formează doar atunci când umbra unui obiect sau persoane se proiectează pe un nor sau zonă cu ceață. Culmea, acesta a fost surprins de curând pe Muntele Ceahlău.

Un turist bucureștean a fost cel care a observat totul. Acesta venea dinspre Cabana Dochia și a reușit să imortalizeze întâmplarea.

ADVERTISEMENT

Ce este efectul Gloria și cum se manifestă

Bărbatul a postat pe o rețea de socializare mai multe imagini, dar și un clip cu ceea ce este cunoscut drept Efectul Gloria sau Spectrul Brocken.

Concret, definiția exactă este aceea a unui fenomen prin care umbra unor obiecte sau persoane este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceață.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care umbra apare mărită și se poate observa când obiectul sau ființa respectivă se găsește la apus sau la răsărit între soare și un nor sau o zonă cu ceață.

De remarcat că întreaga iluzie optică se mai numește ”stafia proiectată pe nor” sau ”stafia proiectată pe cer”. Interesant este că aceasta a fost ultima oară văzută în noiembrie 2020, în Munții Bucegi.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la spectrul Brocken trebuie să știți că acesta este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos.

Trebuie spus că pentru a putea vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, stropii de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.

De altfel, cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie.

Specialiștii mai spun că formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.

ADVERTISEMENT