Ficatul de rață, așa cum se numește în termeni populari, este o adevărată delicatesă. Acest preparat inedit provine din bucătăria franțuzească și este un produs considerat de lux.
Acest produs special se realizează de cele mai multe ori din ficat de rață, dar la fel de bine se poate pregăti și din ficat de gâscă, asta pentru că ficatul celor două păsări este rezultat din creșterea lor prin hrănire forțată.
Așadar, foia gras se consumă brut, semipreparat sau gătit. În rândurile de mai jos poți descoperi cum se gătește, dar și cum poate fi servit într-un mod cât se poate de simplu, dar în același timp rafinat.
Cum se pregătește foia gras, produsul culinar franțuzesc
Potrivit viva.ro, foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța, țară care deține 80% din piața mondială.
Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume, fiind urmată destul de aproape de Ungaria, Bulgaria, Statele Unite ale Americii și Canada.
Ingrediente necesare pentru foia gras:
- 1,6 kg ficat de rață
- o lingură sare de mare
- o jumătate de linguriță piper negru măcinat
- un sfert de linguriță nucșoară (proaspăt răzuită)
- o lingură cognac
- merișoare
- vin roșu
- lapte
- dulceață de ceapă
- pâine prăjită.
Pașii de care trebuie să ții cont în realizarea unui foie gras perfect:
- Lingurița de sare de mare se dizolvă în lapte, apoi se adaugă ficatul de rață sau de gâscă
- Ficatul trebuie să se acopere cu lapte, iar ulterior se lasă la frigider pentru circa 1-2 ore
- După ce se scoate de la rece nu mai trebuie să stea în lapte și se pune într-o farfurie la temperatura camerei timp de 15 minute
- Ficatul se curăță foarte bine de pieliță și se taie bucăți cât mai mici
- Se condimentează cu sare, cognac și vin și se dă la cuptor
- Ficatul trebuie să stea la cuptor aproximativ 40 de minute, la 100 grade Celsius
- Când este gata se pasează și se dă din nou la rece
- Ficatul se montează pe pâine prăjită
- Se ornează totul cu dulceață de ceapă
- Spor la treabă!