News

Ce este furtuna de citokine și cum poate fi oprită? Specialiștii încearcă să încetinească reacția necontrolată a sistemului imunitar

08.05.2020 | 16:56
Ce este furtuna de citokine si cum poate fi oprita Specialistii incearca sa incetineasca reactia necontrolata a sistemului imunitar
ADVERTISEMENT

Când sistemul imunitar al unui om se întrebuințează mai mult decât este cazul, produce o reacție exagerată denumită „furtună de citokine”. Ce este totuși, această furtună de citokine și cum poate fi oprită?

Ce este furtuna de citokine, reacția letală a sistemului imunitar?

În măsura în care noul coronavirus face tot mai multe victime,medicii învață tot mai multe lucruri despre Covid-19. Cel mai interesant aspect, pe care l-au remarcat specialiștii și în primele zile ale deceselor e modul în care organismul reacționează violent și declanșează un răspuns puternic, care provoacă moartea.

ADVERTISEMENT

Celulele imune atacă plămânii, deși ar trebui să-i protejeze. Vasele de sânge sunt atacate și ele și se creează cheaguri de sânge. Medicii sunt convinși că aceste reacții sunt cauza răspunsului neadecvat al sistemului imunitar, care distruge tot în cale în tentativa de a se lupta cu un „dușman” necunoscut.

În mod normal, când un microb intră în organism, sistemul imunitar atacă „intrusul” cu succes, după care se retrage. Conform BBC, în cazul SARS-CoV-2, „soldații disciplinați” ai sistemului imunitar se transformă într-o gloată agresivă de protestatari supărați pe organism.

ADVERTISEMENT

Specialiștii cred că această reacție exagerată a sistemului imunitar are legătură cu infecția sau genele persoanei. A fost botezată „furtună de citokine”, această proteină care poate fi letală.

Când numărul de citokine e prea mare, acestea distrug țesutul sănătos și atacă ficatul. Va urma un efect de domino, în care corpul va ceda. În primul rând oamenii vor avea febră, în timp ce o parte dintre aceștia vor avea probleme precum dureri mari de cap sau atacuri vasculare cerebrale. Unii vor ajunge în comă, conform lui Randy Cron, autorul unei cărți în care a relatat pe larg acest fenomen.

ADVERTISEMENT

Medicii nu știu deocamdată cum să își dea seama când s-a declanșa t furtuna de citokine în organism, însă există anumite teste care determină un anumit tip de proteină în sânge. Chinezii și-au dat seama că ceva e în neregulă când au remarcat că din 29 de pacienți, 19 aveau valori exagerat de mari ale proteinei IL-2R și IL-6.

Proteina IL-6 a fost găsită în număr exagerat de mare și în Guangdong, la 11 pacienți, dar și la 150 de pacienți din Wuhan. Concluzia specialiștilor, aceste proteine se află într-un număr mult mai mare în rândul persoanelor care mor, spre deosebire de cei care supraviețuiesc.

ADVERTISEMENT

În SUA, conform specialiștilor, 30% dintre pacienții care au manifestat forme grave ale bolii au avut în organism această furtună de citokine.

Oamenii de știință sunt convinși că această furtună a provocat moartea multor oameni și în 1918, în timpul gripei spaniole, dar și în 2003, în timpul epidemiei SARS. În cazul H1N1, aproximativ 80% dintre cei decedați au avut o reacție necontrolată a sistemului imunitar.

Așadar, oamenii sunt răpuși mai degrabă de propriul sistem imunitar, astfel că oamenii de știință încearcă să își dea seama cum ar putea să învingă furtuna de citokine.

Cum poate fi oprită furtuna de citokine?

Medicii cred că trebuie găsit o soluție pentru a calma sistemul imunitar. Prima variantă ar fi steroizii, care limitează puterea sistemului imunitar. În cazul Covid-19, specialiștii nu știu dacă steroizii ajută 100%.

De asemenea, medicii iau în considerare mai multe medicamente care ar putea ajuta, cum ar fi anakinra (Kineret) sau emapalumab (Gamifant). Aceste medicamente sunt folosite de obicei pentru a combate artrita și inflamațiile.

Un alt medicament, Actemra, ar putea bloca receptorul IL-6. Medicamentul mai este folosit la bolnavii de cancer. Tocilizumab și Kevzara sunt alte două produse care sunt testate în această perioadă în Italia, China și Danemarca.

Cel mai important, avertizează specialiștii, e ca atunci când aceste medicamente sunt administrate să existe acea furtună de citokine în organism.

„Cel mai complicat e să realizezi când are loc cu adevărat o furtună de citokine în irganosm”, a explicat doctorul Grant Schulert, un specialist din Cincinnati.

Cheia învingerii furtunii este depistarea nivelului de feritină din sânge. Specialiștii consideră că un nivel mare de feritină înseamnă că în organism poate avea loc o furtună de citokine. Din păcate, medicii lucrează momentan legați la ochi, bazându-se doar pe niște teorii nedemonstrate științific.

ADVERTISEMENT