Life

Ce este mare păcat să faci de Moşii de Toamnă. Cei care nu ţin cont de asta vor avea ghinion

Moşii de Toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători cinstite de Biserica Ortodoxă. Anul acesta pică sâmbâtă, 30 octombrie 2021.
29.10.2021 | 18:01
Ce este mare pacat sa faci de Mosii de Toamna Cei care nu tin cont de asta vor avea ghinion
ADVERTISEMENT

Numită și Sâmbăta Morților, ziua aceasta aduce foarte multe tradiții și obiceiuri, dar și lucruri pe care e mare păcat să le săvârșești.

Pregătirele pentru această sărbătoare se fac, conform unei tradiții populare, încă din Ajun, adică de vineri. Se spune că cine nu ține cont de acest aspect va avea ghinion.

ADVERTISEMENT

Așadar, gospodinele trebuie să pregătească din timp colaci, colivă și alte bucate pentru a fi duse la Sfânta Liturghie din dimineața zilei de sâmbătă, 30 octombrie 2021.

Moșii de Toamnă. Ce e bine să faci să nu atragi rele

Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică pentru că în Sâmbăta Morților oamenii sunt atenți la cu totul alte aspecte.

ADVERTISEMENT

O veche tradiție populară spune că în ziua Moșilor de Toamnă nu este bine să mergi la fântână. De asemenea, nu se trece prin răscruci de drumuri izolate.

Se spune că duhurile necurate umblă pe drumuri pustii, de aceea e bine să nu stai în calea lor și să te ferești din acest punct de vedere. Ghinionul va te urmări până la sfârşitul anului dacă încalci regula.

ADVERTISEMENT

În plus, de Sâmbăta Morţilor este indicat să stai în propria casă, să nu pleci în vizită decât dacă duci de pomană.

Ce alimente se dau de pomană de Sâmbătă Morților

Coliva și colacii sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din pachetele care se dau de pomană de Moșii de Toamnă. Un alt produs care e indicat să fie în coș este vinul care se va sfinți la Biserică.

ADVERTISEMENT

Fructele, dulciurile, legumele sau prăjiturile sunt, de asemenea, alimente pe care gospodinele se bazează în această zi de mare sărbătoare.

Pe lângă toate acestea în pachete mai trebuie să fie tămâie, lumânări, cărbuni, un prosop, dar și tacâmuri. Totodată, nu trebuie să lipsească o cană și o farfurie.

Mâncarea gătită este cel mai adesea folosită la astfel de momente de peste an, fiind pregătite cele care i-au plăcut răposatului.

Toate produsele se înmânează preotului la Sfânta Liturghie din Sâmbăta Morțile pentru a fi sfințite înainte de a fi împărțite celor nevoiași.

ADVERTISEMENT