News

Ce este sindromul plămânului alb, pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală. La ce simptome trebuie să fim atenți

Sindromul plămânului alb, misterioasa maladie care s-a răspândit din China în Europa și în SUA. Cei mai afectgați sunt copii
09.12.2023 | 17:36
Ce este sindromul plamanului alb pneumonia misterioasa care a pus pe jar lumea medicala La ce simptome trebuie sa fim atenti
Organizația Mondială a Sănătății a cerut Chinei informații detaliate despre această nouă maladie / Foto: captură, facebook
ADVERTISEMENT

Sindromul „plămânului alb”, o formă misterioasă de pneumonie, continuă să se răspândească în Europa și în SUA. Autoritățile din China, Europa și America sunt în alertă, deoarece cazurile cresc rapid, mulți pacienți – majoritatea copii și adolescenți – fiind transferați în spitale cu complicații respiratorii grave. După cum relatează presa internațională, totul a început în China, iar informațiile despre această boală se înmulțesc.

OMS cere iar explicații Chinei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei  „informații detaliate” cu privire la o creștere a numărului de boli respiratorii și „focare de pneumonie” în rândul copiilor, în condițiile în care principalele centre medicale pediatrice din țară sunt copleșite de pacienți, potrivit Les Echos.

ADVERTISEMENT

„Eu chiar sunt extrem de curios să văd răspunsul pe care l-a oferit China Organizației Mondiale a Sănătății și evaluarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății după aceasta.  Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgențe, pentru Antena3CNN.

Un nou cocktail de viruși și bacterii

„Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor.  Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

„În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp. 

Cei mici, cei mai vulnerabili

În plus, cei mici sunt extrem de vulnerabili, mai ales pe fondul acela de deficit de memorie imunologică, mai ales că în ultimii ani nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii sau de virus”, a spus dr. Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Îngrijorarea a început să se răspândească atunci când Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă în general infecții benigne și se răspândește rapid, a început să fie detectată în multe regiuni.

Din acel moment, autoritățile sanitare au fost puse în alertă. După cum a scris ziarul britanic Daily Express, un expert în situația din China a vorbit despre „sindromul plămânului alb”.

ADVERTISEMENT

Pete albe și lichid în plămâni

În termeni clinici, la o simplă radiografie, în plămânii pacienților se observă pete albe, care indică zone de inflamație. Acestea, la rândul lor, cauzează o acumulare excesivă de lichid în plămâni. Acesta este motivul pentru care sindromul  își poartă numele.

„Misterioasa boală respiratorie se răspândește în prezent în China, lăsând spitalele copleșite de copii bolnavi și școlile închise”, potrivit presei străine.

Unii epidemiologi americani au sugerat, de asemenea, că numărul mare de cazuri de răceală și gripă s-ar putea datora limitărilor coronavirusului, care împiedică oamenii să dezvolte o imunitate naturală.

Marți, ziarul chinez South China Morning Post  a relatat că anumite măsuri de control al coronavirusului au început să reapară în China, în special în „școli, creșe și cămine de bătrâni”.

Spitalele sunt copleșite

Ziarul chinez „Global Times, apropiat de regimul de la Beijing, a recunoscut că spitalele se luptă să facă față „creșterii numărului de cazuri de boli respiratorii în rândul copiilor”. Aceeași publicație subliniază, totuși, că „sistemul de sănătate nu se află în aceeași situație ca în momentul epidemiei de coronavirus din orașul Wuhan”, scrie BotaSot.

În timp ce unele spitale de pediatrie se confruntă cu cozi interminabile la urgențe și cu o disponibilitate limitată a serviciilor, în general, resursele medicale sunt adecvate, cel puțin pentru moment, notează ziarul.

Spitalele au învățat din experiența Covid-19 și au dezvoltat strategii pentru a prioritiza cazurile grave și a clasifica tratamentul în funcție de simptome.

După China, și în Europa se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și spitalizări de copii și adolescenți care suferă de sindromul plămânului alb, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat populației și spitalelor să fie în alertă.

Îngrijorări și în SUA

În Statele Unite, în Ohio și apoi în Massachusetts autoritățile au au raportat o creștere a numărului de cazuri de pneumonie. În Ohio, 142 de copii au fost afectați de „sindromul plămânului alb” începând cu luna august, un număr descris de autorități ca fiind „extraordinar de mare”.

O epidemie de pneumonie misterioasă a izbucnit, de asemenea, în mai multe țări europene, printre care Olanda, Danemarca și Suedia. Medicii precizează că această boală respiratorie se transmite prin tuse, strănut, vorbire și respirație.

Vârsta medie a pacienților este de opt ani, deși unii au doar trei ani. Există mai multe teorii, dintre care una este că imunitatea copiilor a fost slăbită de izolare, măști și închiderea școlilor în timpul pandemiei Covid-19, făcându-i mai vulnerabili la bolile de sezon.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Vom avea o NOUĂ zi NAȚIONALĂ! CÂND se va SĂRBĂTORI
Vom avea o NOUĂ zi NAȚIONALĂ! CÂND se va SĂRBĂTORI
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”