News

Viaţa fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat. Experţii acuză OMS că oamenii plătesc cu viaţa din cauza politicilor sale

O analiză EuReporter în care sunt incluse părerile mai multor experţi arată că ţările care ignoră sfaturile OMS au înregistrat o scădere a prevalenței fumatului.
06.12.2023 | 17:41
Viata fumatorilor este in pericol cand li se refuza alternative la fumat Expertii acuza OMS ca oamenii platesc cu viata din cauza politicilor sale
Vieţile a sute de milioane de fumători sunt în pericol din cauza deciziilor OMS, avertizează experţii Foto: EuReporter
ADVERTISEMENT

Nicotina dă dependență, dar fumul este cel care ucide și, cu toate acestea, singurul produs cu nicotină pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu încearcă în prezent să-l interzică sunt țigările, este concluzia unei discuţii găzduite de publicația italiană de cultură și politică “Formiche”. Experţii participanţi la dezbateri au avertizat că oamenii plătesc cu viaţa atunci când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică.

Vieţile a 500 de milioane de oameni sunt în pericol

Avertismenul experţilor este susţinut cu dovezi că ţările care au ignorat sfaturile OMS, de a impune politicile prohibiționiste, au cunoscut cea mai dramatică scădere a prevalenței fumatului atunci când au adoptat o abordare de reducere a efectelor nocive ale tutunului. Produsele cu nicotină fără ardere, precum cele pentru vapat, sunt cu 90% mai sigure decât fumatul și s-au dovedit extrem de eficiente în a-i ajuta pe fumători să renunțe la acest obicei care ar putea să-i omoare.

ADVERTISEMENT

Medicul Anders Milton, fost președinte al Asociației Medicale Mondiale şi în prezent președintele Comisiei pentru Snus din Suedia, spune că în prezent, în lume, sunt peste un miliard de fumători. “Cincizeci la sută dintre ei vor muri dacă nu facem ceva. 500 de milioane de oameni vor muri fără ca noi să facem nimic. După cum știți, OMS vrea să interzică totul, cu excepția țigărilor, iar aceasta este o cale greșită”, a fost semnalul de alarmă tras de acesta, el adăugând că accentul ar trebui pus pe reducerea riscurilor.

De altfel, este o realitate că numărul fumătorilor în state precum Suedia, Regatul Unit și Japonia au înregistrat cea mai mare scădere după ce aceste țări au permis folosirea de produse pentru vapat, produse din tutun încălzit, snus și alte alternative fără fum, care sunt considerate mai puțin dăunătoare decât tutunul convențional. Snus-ul este un produs din tutun comercializat în Suedia, dar interzis în restul Uniunii Europene, produs care nu se aprinde, ci se plasează sub buză, eliberând astfel nicotină. Acesta a jucat un rol major în reducerea consumului de țigări în Suedia, la mai puțin de 5% din populație. Suedia și-a asigurat exceptarea de la această interdicție când a aderat la Uniunea Europeană, “o organizație care în mod uzual preferă să fie lider mondial în stabilirea standardelor, doar că în politica privind tutunul preferă să urmeze linia stabilită de Organizația Mondială a Sănătății”, după cum se arată în analiza EuReporter.

ADVERTISEMENT

Dr. Riccardo Polosa, profesor de Medicină Internă la Universitatea din Catania și fondator al CoEHAR, Centrul de Cercetare pentru Reducerea Efectelor Fumatului, consideră că “din păcate, birocraţii OMS recurg la argumente fără sens”. El este de părere că dezvoltarea produselor care nu ard tutunul înseamnă că lumea are acum o soluție la problema eradicării fumatului.

Experţii acuză OMS că acţionează similar celor care au interzis alcoolul în SUA, în anii ’20

O părere similară împărtăşeşte şi prof. David Sweanor, președintele consiliului consultativ al Centrului pentru Dreptul Sănătăţii, Politică și Etică de la Universitatea din Ottawa, care spune că principiile generale au fost transformate în dogmă, iar rezultatele sunt dezastruoase. “Concluzia este că știm de zeci de ani că motivul pentru care oamenii mor din cauza fumatului este din cauza inhalării fumului, nu din cauza nicotinei. Știm că țările care au înregistrat cele mai mari scăderi ale fumatului de țigări în ultima vreme sunt țări care ignoră în esență sfaturile OMS – state care au permis alternativelor să înlocuiască țigările”, a declarat profesorul, în cadrul evenimentului organizat de “Formiche”.

ADVERTISEMENT

În schimb, OMS nu a făcut decât să-și manifeste dezaprobarea și să submineze mesajele mai ample de sănătate publică, ignorând orice critică și tratându-i drept eretici pe cei care neagă dogma OMS. Pentru profesorul Sweanor, aceștia sunt genul de oameni care au dus la interzicerea în SUA a alcoolului în anii 1920 și la începutul anilor 1930, decizie care nu a reușit să împiedice oamenii să bea, dar a creat o oportunitate masivă de afaceri pentru crima organizată. Un exemplu mai recent îl constituie opoziția față de accesul femeilor la contracepție, o altă încercare de a impune o viziune morală asupra populației.

Acest refuz de a asculta chiar și de cei ale căror vieți se presupune că încearcă să le salveze îi face pe oameni să-și piardă încrederea în autorități, consideră David Sweamer, iar OMS ar trebui să se întrebe cum ar putea deveni credibilă și să lase dogma și secretul deoparte. “Ceea ce se întâmplă este că oamenii își pierd și încrederea în autorități. Ei nu mai cred în Organizația Mondială a Sănătății. Și acesta este un cost uriaș. Vedem că asta se întâmplă la nivel global acum, acolo unde autoritățile nu mai sunt de încredere”, spune profesorul. El consideră că, contrar dispoziţiilor OMS, țările “pot face lucruri care sunt în interesul sănătății propriilor lor oameni. Cred că vedem mai multe lucruri care se întâmplă la nivel global, cu țări care spun că ‘vrem să facem ceea ce funcționează'”.

ADVERTISEMENT

De altfel, în afara UE, opoziţia faţă de viziunea OMS este mai puternică, iar ţări precum Japonia, Marea Britanie, Norvegia și Islanda plasează deja produsele alternative cu nicotină ca parte a strategiilor de reducere a incidenței fumatului. “Interzicerea alternativelor la fumat înseamnă să privești intenționat în altă parte, favorizând astfel un status quo dominat de fumat și care încurajează comerțul ilicit”, se arată în încheierea analizei EuReporter.

ADVERTISEMENT