News

Încă o tranșă de peste 1 milion de vaccinuri anti-Covid-19 ajunge în România. Anunțul ministrului Rafila

O nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid-19 produse de compania Moderna este așteptată să sosească în România. Anunțul ministrului Rafila.
05.12.2023 | 16:54
Inca o transa de peste 1 milion de vaccinuri antiCovid19 ajunge in Romania Anuntul ministrului Rafila
România mai primește o tranșă de vaccinuri anti-Covid: 1,2 milioane de doze. Explicația achiziției. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunță că o nouă tranșă de peste 1 milion de vaccinuri anti-Covid-19 va ajunge în România. Explicația medicală și administrativă a acestei achiziții.

România mai primește o tranșă de vaccinuri anti-Covid: 1,2 milioane de doze. Explicația achiziției

În plin scandal DNA cu achiziția de vaccinuri anti-Covid-19, România mai primește 1,2 milioane de doze. Aceste seruri sunt extrem de importante întrucât ele sunt adaptate noilor tulpini.

ADVERTISEMENT

Într-o apariție publică de marți, 5 decembrie, ministrul sănătății a declarat că România are de primit acest număr important de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna. Ele sunt adaptate noilor tulpini și au fost plătite în urmă ”cu mai bine de doi ani”.

”Ele au fost achiziționate în momentul în care s-au făcut acele memorandumuri semnate de Guvern în anul 2021. Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna. Este vaccin adaptat tulpinilor de acum.

ADVERTISEMENT

Este un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia oricum livrat pentru că fusese plătit în urmă cu mai bine de doi ani”, a afirmat ministrul, citat de Agerpres.

Recent, achiziția de vaccinuri anti-Covid din pandemie a dus la un mega-dosar în țara noastră. Fostul premier al României, Florin Cîțu a rămas fără imunitatea parlamentară, după ce a fost retrasă de către Senatul României, în urma menționării sale în dosarul acizițiilor de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Inițial, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au solicitat permisiunea de a-i investiga pe Florin Cîțu, precum și pe alți foști oficiali, sub acuzații de abuz în serviciu și complicitate la acesta.

Vaccinul Moderna adaptat noilor tulpini, undă verde în UE încă din septembrie

Pe 15 septembrie, Comisia Europeană a autorizat vaccinul Moderna actualizat pentru noile tulpini SARS-CoV-2. Anterior, CE dăduse undă verde versiunii actualizate a vaccinului Pfizer-BioNTech.

ADVERTISEMENT

Încă din luna mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preciza că nu mai consideră Covid-19 o urgenţă globală. Cu toate acestea, specialiștii medicali punctau că virusul circulă în toate ţările, iar noi tulpini continuă să apară.

În iunie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat ca vaccinurile să fie actualizate pentru a viza tulpina XBB a virusului, devenită dominantă în Europa şi în alte părţi ale lumii.

Acest vaccin actualizat al laboratorului american Moderna, care vizează subvarianta XBB.1.5 a Omicron, a fost aprobat pentru adulţi şi copii peste 5 ani şi trebuie administrat prin doză unică, indiferent de vaccinările primite anterior.

ADVERTISEMENT