Sport

Ce greșeală fatală a făcut Bogdan Socol, decedat în apele înghețate! Cum putea fi evitată tragedia: “Sunt regulile de bază”

Moartea tragică a comentatorului Bogdan Socol, care s-a stins după ce s-a dus singur să înoate în ape înghețate, putea fi evitată, spun cei ce cunosc acest sport.
11.02.2023 | 15:37
Ce greseala fatala a facut Bogdan Socol decedat in apele inghetate Cum putea fi evitata tragedia Sunt regulile de baza
Cunoscutul comentator sportiv Bogdan Socol a murit la doar 42 de ani. Sursă foto: facebook Bogdan Socol
ADVERTISEMENT

Fostul comentator sportiv și fostul colaborator FANATIK, Bogdan Socol a murit vineri, 10 februarie. A suferit un șoc hipotermic în timp ce înota în ape înghețate, noua sa pasiune.

Cum putea fi prevenită tragedia în cazul lui Bogdan Socol

Bogdan Socol a renunțat la marea sa pasiune, comentariul sportiv, și s-a dedicat înotului în ape înghețate. Un sport extrem cu o priză tot mai mare pe plan mondial, dar și-n România.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, noua sa pasiune i-a adus sfârșitul mult prea repede. Vineri, s-a dus din nou să înoate. A ales să o facă de unul singur, și nu a mai putut ieși din lacul înghețat.

Decizia de a se antrena fără a avea pe nimeni în preajmă este eroarea care i-a fost fatală, spun sportivii cu experiență în această disciplină. În opinia acestora, lipsa sa de experiență, care l-a privat de cunoștințele necesare, reprezintă cauza tragediei.

ADVERTISEMENT

”Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță. În primul rând, trebuie să fii apt din punct de vedere medical.

Și niciodată nu trebuie să înoți singur în ape reci. Trebuie să ai pe cineva lângă tine, care să aibă experiență în înotul în ape înghețate. Acestea sunt regulile de bază.

ADVERTISEMENT

Noi recomandăm ca adaptarea să se facă în bazin. E ceva extrem să înoți în lac. Deja vorbim de un sport extrem, dar e cu totul altceva să înoți într-un lac, mai ales dacă e înghețat.

Noi nu recomandăm. Dar dacă o faci să ai pe cineva lângă tine, o barcă și să fie apa clară”, a declarat, pentru GSP, Ovidiu Tirla, fost polosit, retras în 2008, actualmente component al lotului național de înot în ape înghețate.

ADVERTISEMENT

Robert Vasiliu, sportiv din lotul național, spune că ”sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut”

Și colegul său, Robert Vasiliu, este de aceeași părere. ”Cred că în cazul domnului Socol a fost vorba de lipsă de experiență. E un sport, dar e un sport extrem. Trebuie să ai în jur un grup de prieteni sau pe cineva care are experiență (n.r. dacă decizi să înoți în lacuri înghețate).

Și iei măsuri de siguranță. Ar trebui să existe o sfoară cu care să te legi, astfel încât cineva să te tragă. Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut. Pare că a făcut de capul lui. Cred ca făcut-o din dorința de a face ceva deosebit.

Dacă era sub gheață, ce putea face persoana care era lângă el? Să intre după el sau să spargă gheața, ceea ce ar fi durat. Dacă avea o sfoară, putea să-l tragă. Și un minut sub gheață e mult.

Gheața te păcălește. Îți dă adrenalină și vrei mai mult, mai mult. Nu poți să fii moderat. Pregătirea începe când apa are 10 grade. Nu te apuci de la început să intri cu capul sub apă. Trebuie să te pregătești cu atenție.

Și când e vorba de înotul sub gheață, trebuie să ai un plan. Să știi unde nu e gheață, unde poți ieși la suprafață. Trebuie să ai un orizont. Nu te bagi fără să știi unde e capătul. Sau să ai o sfoară de ghidaj”, a concluzionat Vasiliu.

ADVERTISEMENT