Life

Ce îi atrage pe țânțari să muște mai mult anumiți oameni. Există un miros care îi cucerește

Ce îi atrage pe țânțari să muște mai mult anumiți oameni. A fost efectuat un studiu care arată ce miros îi cucerește pe aceștia.
20.08.2023 | 13:09
Ce ii atrage pe tantari sa muste mai mult anumiti oameni Exista un miros care ii cucereste
Ce îi atrage pe țânțari să muște mai mult anumiți oameni. foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce îi atrage pe țânțari să muște mai mult anumiți oameni decât pe alții. Există un miros care îi cucerește, după cum a arătat un studiu recent.

Ce îi atrage pe țânțari să muște mai mult anumiți oameni

Țânțarii mușcă oamenii pentru a obține sângele de care au nevoie pentru a-și hrăni larvele și pentru a-și susține propriul ciclu de reproducere.

ADVERTISEMENT

Țânțarii sunt atrași de mirosurile specifice emise de oameni, inclusiv mirosurile corporale, dioxidul de carbon expirat în timpul respirației și substanțele chimice prezente în transpirație. Aceste semnale chimice îi ajută pe țânțari să găsească posibile surse de hrană, adică de sânge.

Un studiu recent a arătat de ce aleg insectele să muște mai mult unii oameni. Explicația ar fi dată de mirosul de acizi carboxilici.

ADVERTISEMENT

Aceștia se află pe pielea noastră, fiind formați de bacteriile de pe piele și se găsesc în sebum. Unii oameni emit mai mult acest miros care îi atrage pe țânțari, făcându-i victime sigure, în mod repetat.

„Am fost foarte motivați să încercăm să dezvoltăm un sistem prin care să putem studia comportamentul țânțarului african care transmite malaria într-un habitat natural”, au spus cercetătorii, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Ce sunt acizii carboxilici. Cum să ne ferim de țânțari

Producția de acizi carboxilici în corpul uman face parte din procesele metabolice normale și este esențială pentru menținerea funcționării organismului.

Acești acizi au roluri multiple, de la generarea de energie până la sinteza de molecule importante pentru funcționarea celulară.

ADVERTISEMENT

Este important să menționăm că înțepătura de țânțar poate provoca mâncărime și reacții alergice la unii oameni.

De asemenea, țânțarii pot fi vectori pentru transmiterea unor boli, precum malaria, dengue, virusul Zika și West Nile.

Pentru a preveni înțepăturile de țânțari și potențialele complicații, este recomandat să folosești repelente de țânțari, să purți haine cu mâneci lungi și pantaloni în zonele cu țânțari și să utilizezi plase de protecție la ferestre și uși.

ADVERTISEMENT