News

Medicii Mihai Craiu şi Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la bolile ce apar în urma înțepăturilor de țânțari. Simptomele pe care nu trebuie să le ignori

Medicii Mihai Craiu şi Tudor Ciuhodaru, despre bolile ce apar în urma înțepăturilor de țânțari. Specialiștii atrag atenția asupra simptomelor.
27.06.2023 | 16:26
Medicii Mihai Craiu si Tudor Ciuhodaru avertizeaza cu privire la bolile ce apar in urma intepaturilor de tantari Simptomele pe care nu trebuie sa le ignori
Medicii Mihai Craiu şi Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la bolile ce apar în urma înțepăturilor de țânțari. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Medicii Mihai Craiu şi Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la bolile ce apar în urma înțepăturilor de țânțari. De asemenea, specialiștii au vorbit și despre simptomele apărute în urma înțepăturilor.

Medicii Mihai Craiu şi Tudor Ciuhodaru, despre bolile ce apar în urma înțepăturilor de țânțari

Înțepăturile de țânțari pot fi mai periculoase decât credem, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Creșterea numărului acestor insecte a avut loc din cauza schimbărilor climatice din România, care s-au produs în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, jumătate din populație este în pericolul infectării cu o maladie transmisă de țânțari. În acest sens, medicii spun că nu trebuie ignorat pericolul reprezentat de aceste insecte.

“Europa este în alertă din cauza virusului West Nile transmis de ţânţari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat deja asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de apariţie a multor boli transmise de ţânţari. Medicii de la infecţioase se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că simptomele pe care nu trebuie să le ignori sunt febra, durerile de cap, dureri musculare sau articulare, sensibilitate la lumină și vărsături. Pacientul trebuie să se prezinte la o unitate medicală pentru a primi tratamentul corespunzător.

„Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătăţeşte cam după 7 – 10 zile”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

80% din infecțiile cu virusul West Nile sunt asimptomatice

Medicul Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că 80 la sută din infecțiile cu virusul West Nile sunt asimptomatice. Prin urmare, riscul apariției meningitei la copii este foarte mare. Specialistul spune ce simptome ar trebui să ne alarmeze.

„80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită. Dacă a fost expus la tânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!!”, a transmis medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

ADVERTISEMENT

Ajutorul cerut specialiștilor este vital în astfel de cazuri. „Mergeți la medic. Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită.”, mai spune medicul Mihai Craiu.

Medicii susțin că cea mai bună metodă de a scăpa de înțepăturile țânțarilor o reprezintă prevenția. Astfel, specialiștii recomandă să fie evitate activitățile în aer liber. În schimb ar trebui purtate haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi și se recomandă aplicarea unor substanțe care resping insectele.

ADVERTISEMENT
Tags: